Равничарски ветрови сепаратизма

У недостатку критичне масе да јаче заљуљају статус северне српске покрајине, аутономаши то покушавају „изокола“, наводном афирмацијом и јачањем аутономије као „клице“ федерализма и коначног осамостаљења

Дрско и пргаво, као што често чини, Ненад Чанак је и током недавне скупштинске расправе о финансирању Војводине својим опонентима показао да не бежи од оптужби да се залаже за федерализацију Србије и да је „Војводина веома вруће питање, али не на начин како су нека друга питања, као на пример Косово“ јер, како каже, овде не постоји „етничка црта где су с једне стране они, а с друге стране ми“ пошто у Војводини већину чине Срби, те је питање Војводине „демократско питање“.

ЧАНКОВИ ПРЕДЛОЗИ Није пропустио да подвуче да су Резолуција о Војводини и закон о финансирању Војводине први документи који се искључиво тичу Војводине од почетка двехиљадитих и да је тек сад, „стицајем околности“, дошао на ред за расправу, иако их је покрајинска администрација, коју су чинили ДС, ЛСВ и СВМ, припремила још 2015. године. Чак је приметио да је ово први предлог закона који је поднела опозиција, односно посланици ЛСВ, а који је актуелна власт прихватила да узме у разматрање.
Иако се унапред сложио с предвиђањем да ови предлози неће добити већинску подршку у Скупштини Србије, што се и обистинило (одбили су га и Влада и посланици), Чанак је на свој начин објаснио тајминг и циљ предлога ЛСВ. „СНС-у је потребно да покаже да парламент може да функционише, нама одговара да се о овој теми проговори, а расправа у скупштини нема свађалачки карактер“, изјавио је. А осврћући се на одсуство посланика опозиције у скупштинској расправи, додао је и да су „сви посланици у скупштини, само својом вољом не учествују“, и да им у овом случају то веома одговара јер би „морали да се изјасне о Војводини и државном уређењу“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *