Печат недеље

Још четири авиона Миг-29 у српској ескадрили

У понедељак је у белоруском ваздухопловном заводу у Барановичу извршена примопредаја четири авиона типа Миг-29, а када се заврши ремонт који је почео 22. фебруара, број тих авиона у нашем Ратном ваздухопловству порашће на 14!

Договорено је да се ремонт и прва фаза модернизације „мигова 29“ обаве у белоруском 558. ваздухопловном заводу у Барановичу.
Делегацију Министарства одбране и Ратног ваздухопловства Војске Србије је предводио министар одбране Александар Вулин, а пријему авиона присуствовао је и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.
Техничко стање и расположиви ресурси авиона су у првој трећини њиховог века употребе и представљају веома квалитетну платформу за наставак њихове експлоатације након ремонта и модернизације.

Свечана примопредаја авиона

Прва фаза подразумева генерални ремонт летелице, замену мотора и основних агрегата, те замену радара НО-Рубин побољшаном верзијом. У другој фази предвиђено је унапређење електронских уређаја, осавремењавање кокпита и додавање нових уређаја за детекцију у ваздушном простору. У трећој фази предвиђено је значајно унапређење пре свега борбених система на авиону које обухвата оспособљавање летелице за коришћење најсавременијих ракета малог и средњег домета. У последњој фази модернизације наши пилоти би требало да добију и нишанске уређаје са приказом на визиру кациге.
Дoгoвoр o донацији oвих „мигoвa“ пoстигнут je joш 2017. пoслe прeгoвoрa кojи су трajaли вишe oд гoдину дaнa. Бeлoрусиja имa квaлитeтaн зaвoд зa oдржaвaњe aвиoнa, a успeлa je дa рaзвиje и мoдeрнизoвaну вaриjaнту „двaдeсeт дeвeткe“ кoja имa другaчиjу oпрeму у oднoсу нa руску вeрзиjу чувeнoг лoвцa.
Осим летелица Миг-29 Ратно ваздухопловство Србије током ове године треба да добије три нова хеликоптера Ми-17, четири Ми-35 и девет Ербасових Х-145 од којих су пет за Војску Србије, а четири за МУП.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *