Отимање око орла

Повишене политичке тензије у Тирани представљају сукоб две струје, власти и опозиције, чији главни циљеви се скоро и не разликују јер, ионако, и једни и други зависе од њихових евроатлантских ментора

Ноншалантан, боље рећи арогантан и безобразан, албански премијер Еди Рама је више рачуна водио о свом стајлингу и екстравагантним одевним комбинацијама него о изговореним речима и порукама, нарочито када су Срби у питању. За њега није било довољно да подржава самопроглашену државност јужне српске покрајине Косова и Метохије већ је додатно претио уједињењем и стварањем „Велике Албаније“. Међутим, не кажу Срби узалуд да „ко другоме јаму копа, сам у њу упада“. Колико год ова пословица припадала фолклору, њена мудрост и те како има основа. Барем код оних који верују у космичку правду.

ПРОТЕСТ У ТИРАНИ Тек што је директно из Москве Рами на оштар дипломатски начин поручено да држи руке даље од Косова, то јест да може да заборави на стварање „Велике Албаније“, агенције су у исто време из Тиране јавиле да су хиљаде демонстраната опколиле зграду парламента тражећи оставку владе. Протест је почео паљењем свећа и полагањем цвећа испред зграде парламента, а порука овог перформанса је – да је парламент мртав. Демонстранти су бацали Молотовљеве коктеле на полицију која је узвратила сузавцем, а очевици напомињу да су ови протести били најрадикалнији од пада комунизма у Албанији.
Опозициони посланици, предвођени Демократском партијом десног центра Љуљзима Баше, претходно су потписали изјаве оставки на своја места у парламенту, тражећи превремене изборе.
„Данас и званично смо одустали од криминализованог парламента. Од данас смо обични грађани. Битку настављамо све до свргавања криминалца Раме – Мадура са Балкана. Рама, иди заједно са својом криминалном бандом. Албанија заслужује бољу будућност“, поручио је Баша пред окупљеним грађанима након достављања изјаве. Он је прорекао и да ће, после оставке, премијер Рама морати да изађе пред лице правде, и позвао полицију да не дозволи да „криминалац Рама напусти земљу“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *