НИС наставља да улаже у образовне институције широм Србије

Компанија НИС потписала је данас у Нишу Меморандуме о сарадњи са Машинским и Електронским факултетом, чиме се наставља сарадња компаније са високошколским установама, у циљу повезивања науке и привреде.  

Меморандуме је у име компаније НИС потписао Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, док су у име факултета споразуме потписали Ненад Т. Павловић, декан Машинског факултета у Нишу и Драган Манчић, декан Електронског факултета у Нишу.

Сарадњом је предвиђена реализација научно-истраживачких пројеката, обука и тренинга,  размена знања и искустава. Истовремено, предвиђено је и организовање узајамних гостујућих предавања НИС-ових стручњака и професора Факултета, подршка студентима при изради истраживачких и дипломских радова, стручна пракса у компанији НИС, као и укључивање студената у програме компаније намењене младима.

Свечаном потписивању присуствовали су представници градске власти, професори, студенти и многобројне званице, а присутнима је овом приликом представљен НИС-ов програм „Енергија знања“ и реализовани пројекти у области науке и образовања у Нишу.

Том приликом, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а је изјавио:

„НИС је пре седам година покренуо програм „Енергија знања“ чија је основна идеја улагање у младе и талентоване појединце и оспособљавање младог кадра за потребе наше компаније. Преко овог програма сарађујемо са више од 30 факултета у земљи и иностранству, стипендирамо студенте и пружамо им могућност да остану и раде у Србији. Наша сарадња са градом Нишом у многим областима траје већ десет година. У друштвено одговорне пројекте до сада смо уложили око 60 милиона динара, а наше улагање у овај град наставиће се и у наредном периоду. Ми ћемо као компанија наставити да улажемо у образовање и научне и образовне институције, јер је наше опредељење да задржимо младе људе у својој земљи и да најбољи раде у нашој компанији“.

Драган Манчић, декан Електронског факултета у Нишу, изразио је велико задовољство због пописивања меморандума о сарадњи са компанијом НИС.

„Захваљујем компанији НИС што је као лидер на регионалном енергетском тржишту препознала наше факултете као лидере у области науке и образовања, као и то што је препознала да улагање у науку и образовање представља улагање у будућност. Данашње потписивање меморандума је од изузетног значаја за наш факултет, јер ће, између осталог, омогућити  нашим студентима да обављају стручну праксу у највећој енергетској компанији у Југоисточној Европи, али омогућити им и нова радна места. Такође, овај Меморандум има и шири друштвени и национални значај. Њиме ће бити омогућена  и научна истраживања која ће допринети развоју технолошких иновација у областима у којима се бави НИС, а то су истраживање и производње нафте и нафтних деривата, и природног гаса и тиме, надамо се, допринети енергетској стабилности наше земље“, истакао је декан Електронског факултета у Нишу.

Ненад Т. Павловић, декан Машинског факултета у Нишу је рекао да је сарадња привреде и факултета од изузетног значаја за образовање кадрова који ће остати у нашој земљи.

„Данас су оба факултета и компанија НИС показали да су друштвено одговорни. Одговорни у том смислу што раде на очувању најважнијег ресурса у Србији, а то су људски ресурси и млади. Потписивањем меморандума добијамо поузданог партнера, једну велику компанију која ће заједно са нашим факултетом бити партнер у наредним  научно истраживачким пројектима како у Србији, тако и ван ње. Ова сарадња имаће и велики значај за сарадњу са привредом као трећом најбитнијом делатношћу нашег факултета, где ће бити омогућено најпре стручно усавршавање инжњерског  кадра у компанији НИС.  Навео бих да треба да чинимо све да наши студенти остану у Србији, да се запосле и да на тај начин доприносе технолошко-техничком развоју наше земље“, рекао је Павловић.

Михајло Здравковић, градски већник у Нишу, изразио је задовољство што у име града има могућност да присуствује потписивању ова два меморандума.

„Све је већи број компанија које препознају Електронски и Машински факултет као добре ресурсе и институције које школују добре кадрове, а са друге стране све је већи број студената који препознају ове факултете као своју будућност. Томе додатно доприносе и компаније које препознају студенте као своју будућност. И то је рецепт за успех – спој образовања, компанија и нас као града“.

Додатне информације:

Енергија знањаје део друштвено одговорног пословања НИС-а који подразумева партнерство са образовним и научним институцијама у Србији и иностранству. У оквиру овог програма, НИС сарађује са преко 30 факултета и 3 стручна научна друштва у Србији и иностранству. Са градом Нишом, у циљу унапређења услова образовања, кроз програме друштвене одговорности, НИС је реализовао низ пројеката од којих су најзначајнији: Отворена лабораторија знања за експерименталну физику на Природно-математичком факултету у Нишу, опремање и адаптација рачунарске учионице у нишкој Гимназији „Светозар Марковић“ као отварање „Паметне учионице за руски језик“. Компанија је подржала и отварање „Парка знања“, као и реконструкцију дечије библиотеке „Стеван Сремац“.  За свој допринос развоју образовања у Србији, НИС је прва компанија која је добила престижну „Светосавску награду“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *