Најмодернији багер за већу производњу

Почео транспорт новог БТО система на ПК „Дрмно“

На површинском копу „Дрмно“ у Костолцу почео је транспорт новог система багер-трака-одлагач који ће омогућити повећање производње угља са садашњих девет на 12 милиона тона угља годишње.
Савремени роторни багер капацитета је 6.600 кубних метара јаловине на сат, а читав систем чине још и осам транспортера са траком ширине два метра, транспортни систем дужине 12 километара, нова трафостаница, док је капацитет одлагача 8.500 кубних метара на сат.
„Свима у ЕПС-у захваљујем на великом труду да дођемо до овог значајног дана. Ова озбиљна грдосија од 3.200 тона је од велике важности за српску енергетику. ЕПС је са својим рударским сектором замајац српске економије. Производња угља у првом кварталу ове године биће већа него у истом периоду прошле године. Ове године очекујемо производњу од 38 милиона тона угља и улазимо у озбиљан талас инвестиција који ће обезбедити даљи раст“, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, приликом почетка транспорта БТО система. „Верујем да ће циљеви који су постављени заједно са ЕПС-ом бити испуњени. Следећа фаза је да дођемо до 40 милиона тона, а када буде почео да ради багер на ПК ’Радљево’ у Колубари, 2023. године, очекујемо 45 милиона тона.“
Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, дао је налог за покретање багера и поручио да је овај БТО систем вредан 97,6 милиона долара.
„Производња угља један је од најважнијих фактора у ЕПС-у и даје стабилност енергетском систему Србије. ЕПС се ослања на производњу угља у Рударском басену ’Колубара’ и на копу ’Дрмно’. Због новог термоблока који градимо у Костолцу неопходно је да повећамо капацитет копа ’Дрмно’ на 12 до 13 милиона тона, а то ће овај БТО систем омогућити. ЕПС финансира изградњу још четири претоварне станице, а градимо и нову трафостаницу ’Рудник 5’. Очекујемо да тај део посла завршимо до децембра. Важно је што смо приметили да су домаће фирме које су биле ангажоване на овом послу све боље оспособљене“, истакао је Грчић.
Нови БТО систем део је друге фазе пројекта модернизације Термоелектране „Костолац Б“, који се реализује на основу међународног споразума Србије и Кине. Носилац пројекта израде БТО система је China Machinery Energy Corporation (ЦМЕЦ), а испоручилац опреме је немачки TissenKrupp.
„Од отварања монтажног плаца прошло је 36 месеци, а мени је велика част и задовољство да смо успели све да завршимо у уговореним оквирима уз подршку министра Антића и челних Људи ЕПС-а. ЦМЕК улаже велике напоре да обезбеди квалитетан систем“, поручио је Рен Каилонг, директор огранка ЦМЕЦ.
Бернд Биндер, директор сектора за рударство TissenKrupp, рекао је да је ово велики бенефит за српску инфраструктуру и све грађане, те да ова компанија има блиску сарадњу са Србијом и ЕПС-ом већ 60 година.
Почетком маја багер се очекује на радној позицији, а онда следи пробни рад од месец дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *