Модернизација блокова за нови век ТЕНТ-а

Обележено 49 година рада ТЕНТ-а

У Термоелектрани „Никола Тесла А“ обележено је 49 година од почетка рада њеног првог производног блока и тим поводом Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, рекао је да је тај дан означио почетак велике енергетске ере у држави.
„Након готово пола века ТЕНТ не само да је сачуван,већ ће два најстарија блока, А1 и А2, ускоро бити модернизована. Током марта биће објављен тендер за реконструкцију блокова А1 и А2, чиме ће ЕПС практично добити два нова блока са већим капацитетима за производњу електричне енергије. Желимо да сачувамо оно што је неко пре нас изградио, али имамо обавезу и да модернизујемо и прилагодимо данашњем времену“, изјавио је Грчић на обележавању годишњице прве обреновачке термоелектране.
Модернизација ЕПС-ових термоблокова подразумева подизање производних капацитета и прилагођавање еколошким и европским стандардима.
„У складу с тим, недавно је постављен камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А. Градња новог ефикасног блока у Костолцу сада напредује одличним темпом и врло брзо имаћемо нови блок од 350 МW у ТЕ ’Костолац Б’. Захваљујући разумевању председника Србије Александра Вучића добили смо зелено светло и најкасније следеће године кренуће радови на наставку реализација пројекта ТЕ ’Колубара Б’ у Каленићу“, закључио је Грчић.
Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а, истакао је да су ТЕНТ и РБ „Колубара“ неодвојиви делови у оквиру ЕПС-а и захвалио свим запосленима који улажу велики напор да они опстану.
„ЕПС је предузеће, а посебно ова два огранка ТЕНТ и ’Колубара’, а које држи БДП у овој земљи и одржава сваку власт. Ово је најзеленија грана на којој почива Србија“, рекао је Ђорђевић и додао да ЕПС у буџет Србије даје више од 56 процената, а при томе ниједан динар не повлачи из буџета.
Као један од проблема за ЕПС, Ђорђевић је навео Закон о забрани запошљавања, јер су за одржавање тако велике компаније потребни људи.
„ЕПС је често на мети Фискалног савета, ваљда им је криво што ЕПС успева да одржи производњу“, истакао је Ђорђевић и нагласио да се Синдикат противи приватизацији ЕПС-а, али и било каквој подели акција јер би то био први корак ка приватизацији.
Проф. др Александар Гајић, члан Надзорног одбора ЈП ЕПС, рекао је да је ЕПС у 2018. години дао девет одсто прихода буџета Републике Србије и да као такав представља најзначајнију компанију без које би развој било које земље био немогућ.
Прослави Дана ТЕНТ-а присуствовали су ветерани ТЕНТ-а, градитељи електране, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, представници СПЦ, синдиката, запослени и пословни партнери.

Сарадња ЈП ЕПС и МУП Србије

Успешно против злоупотреба блокова за нови век ТЕНТ-а

У сарадњи са организационим целинама ЈП ЕПС, полицијски службеници ПУ Ниш поднели су кривичну пријаву против особе која се лажно представљала као радник ЈП ЕПС. Та особа је узимала новац од грађана на подручју Ниша, како би им наводно омогућила прикључење на дистрибутивну мрежу или измирење дуга за утрошену електричну енергију.
ЈП ЕПС захваљује ПУ Ниш и Основном јавном тужилаштву у Нишу на ефикасној акцији и доброј сарадњи, као и Одељењу за борбу против корупције МУП Републике Србије и Посебном одељењу за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву. Полицијски службеници овог одељења ухапсили су једног запосленог ЈП ЕПС из Јагодине који је од једног грађанина захтевао новац како не би пријавио неправилности на мерном уређају за мерење потрошње електричне енергије.

Ухапшен запослени ЕПС Дистрибуције због злоупотреба

У сарадњи са Сектором за унутрашњу контролу ЈП ЕПС, полиција и надлежно тужилаштво ухапсили су Б. Г., запосленог у ЕПС Дистрибуцији у Огранку Пријепоље.
Ухапшени Б. Г. крајем прошле године смењен је с позиције директора Огранка Пријепоље због злоупотреба и након тога је радио као стручни сарадник за подршку тржишту и смањење губитака у погону Прибој, односно на најнижој позицији.
Док је био директор Огранка, Б. Г. је супротно закону и унутрашњим актима, без накнаде предавао веће количине вредних секундарних сировина приватној фирми. Такође је омогућавао пренос мерних места с једног потрошача на другог, без претходне одјаве и без накнаде. Висина штете која је том приликом нанета ЕПС Дистрибуцији биће утврђена кроз даљи поступак надлежних државних органа.
ЈП ЕПС захваљује на сарадњи Одељењу за борбу против корупције Министарства унутрашњих послова Србије и Посебном одељењу за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву.

 

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *