Иван Едвард Хил Пинто – Покушај државног удара је већ пропао

Прошле недеље у Београду је боравио Иван Едвард Хил Пинто, заменик министра спољних послова Боливарске Републике Венецуеле задужен за Европу. У српској престоници имао је низ значајних састанака, како с министрима у Влади Републике Србије, тако и с представницима патриотске опозиције. Ово је била прилика да с њим разговарамо о свим важним стварима за Венецуелу и Србију

Заменик министра спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Иван Едвард Хил Пинто рекао је, у ексклузивном интервјуу за „Печат“, да је ситуација у његовој земљи, упркос сталним и упорним нападима оркестрираним у САД и озбиљној штети коју они наносе „прилично мирна“, те да је садашњи покушај државног удара „већ пропао“.
Долазите у Србију у тренутку великих искушења за вашу земљу. Венецуела је већ дуги низ година изложена варварским санкцијама наметнутим из Вашингтона, али однедавно и отвореним притисцима за „смену режима“ на улици, дакле, ван институционалног поретка. Каква је сада економска и политичка ситуација у Венецуели?
Тренутно је политичка ситуација у Венецуели стабилна, када се узме у обзир да се константно одбијају покушаји државног удара у Каракасу, а које креира председник САД Доналд Трамп. Он се недавно на Флориди обратио америчком народу у склопу своје изборне кампање, и том приликом се осврнуо на неке историјске и идеолошке аспекте међудржавних односа САД и Венецуеле, настојећи да наше односе додатно пољуља. Тешко нам је да видимо америчку администрацију с толико погрешном и назадном идеологијом, којом они константно оптерећују наше дипломатске односе.
Али и поред ових константних напада Сједињених Америчких Држава, ситуација у нашој земљи је прилично мирна и није онаква каквом желе да је представе крупни корпоративни медији. Ипак, чињеница је да су ови напади, и изолација коју диктирају САД, нанели озбиљну штету нашој економији, због чега се суочавамо с проблемима у области привреде. Међутим, упркос свим тим наметнутим тешкоћама, Револуција ипак напредује и ми смо досад поделили два и по милиона станова социјално угроженим породицама, а око шест милиона венецуеланских породица сваког дана добија државну помоћ у виду најпотребнијих прехрамбених производа. Желим и да напоменем да су наши системи здравства и образовања потпуно бесплатни и веома квалитетни, и то успевамо да одржимо упркос блокади и санкцијама.
Што се тиче економске ситуације, Сједињене Америчке Државе сада покушавају да нас дословно опљачкају и да дођу до наших финансијских средстава, са циљем да нашу економију и привреду доведу до потпуног колапса, како би успоставили контролу над нашом нафтом. У последњих пет година изгубили смо приходе у вредности од 350 милијарди долара, а у овом тренутку нам држе замрзнута финансијска средства у вредности од 30 милијарди долара. Као што је и сам Доналд Трамп рекао, они желе да угуше венецуелански народ. Али ми то нећемо дозволити. Венецуела има начин да пружи отпор, да издржи и да напредује, упркос свему овоме. Можемо, заправо, рећи да је овај покушај државног удара већ потпуно пропао, зато што је лојалност венецуеланског народа и наших оружаних снага несаломива.
Такође, подршка коју имамо у Уједињеним нацијама нам изузетно значи. Ово је свет различитости и треба да постоји толеранција, поштовање људских права, али и поштовање начела међународног права. Управо због тога и постоји тај мултилатерални систем међународних односа у виду Организације Уједињених нација већ више од 60 година. Захвални смо што код већине земаља у УН преовладава здрав разум и што већина држава ипак поштује норме међународног права.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *