ХОРХЕ АРЕАСА – Ако прође насиље у Венецуели, ко ће бити следећи?

Печатов саговорник, министар спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Хорхе Ареаса боравио је прошле недеље у Београду. У српској престоници имао је низ значајних састанака с министрима у Влади Републике Србије и с представницима патриотске опозиције у Народној скупштини

Посета Хорхеа Ареасе, министра спољних послова Боливарске Републике Венецуеле, нашој земљи догађа се у часу растућих тензија на јужноамеричком континенту. Оружана агресија Сједињених Америчких Држава на још једну суверену земљу у низу, овога пута на Боливарску Републику Венецуелу, постаје све озбиљнија претња. После ко зна ког по реду неуспелог покушаја државног удара у Венецуели, и после недавне претње из Беле куће да ће Америка и војним путем осигурати безбедност својих дипломата у тој земљи, званични Каракас је одлучио да, у складу с Бечком конвенцијом, протера целокупно дипломатско представништво САД. И док се међународна јавност мобилише да заустави ратни сценарио на америчком континенту, исход с потенцијалним катаклизмичким последицама ка коме нескривено тежи једино амерички војноиндустријски комплекс подржан појединим „излобираним“ политичарима у самом врху америчке администрације, мирољубиви и слободољубиви свет се пита да ли је управо случај Венецуеле „орах“ на коме ће се коначно сломити климави зуби америчког империјализма из претходне епохе униполарног света.

Венецуела се налази под жестоким политичким притиском и отвореном економском агресијом САД већ годинама уназад, а ситуација је додатно погоршана последњих месеци. Видели смо да је било неколико неуспелих покушаја државног удара у Каракасу, америчке дипломате недавно су напустиле Венецуелу и све се више прича о могућој америчкој агресији. Колико је реална могућност отвореног војног напада САД на вашу земљу?
Америка је у овом тренутку непредвидива. Могуће је да се заиста крећемо ка интегралној, општој агресији на Венецуелу. Али ми смо већ сада на удару америчке агресије, пре свега у економском смислу. Венецуела је годинама под блокадом. Неки кажу да су то економске санкције, међутим, то је права блокада која подразумева чак и конфисковање венецуеланских финансијских средстава у различитим фондовима широм планете. Према нашој процени, око 50 милијарди долара нам је тренутно блокирано, што у новцу, што у другим видовима хартија од вредности.
Тачно је, Америка сада не искључује ниједну опцију. За њих су све опције на столу и то су више пута поновили. Али и ми смо спремни на све могуће сценарије. Надамо се да ће амерички народ, амерички Конгрес, као и међународна заједница спречити оно најгоре, тј. рат, јер би то био најбесмисленији исход ове кризе. Али понављам, ако до рата ипак дође, ми ћемо се бранити, ми ћемо се борити и победићемо.
Што се тиче америчких дипломата, они нису само напустили нашу земљу, већ су протерани у складу с Бечком конвенцијом. Будући да је Вашингтон саопштио да ће војном силом осигурати безбедност свог дипломатског особља у Венецуели, проценили смо да је у том случају боље да их уопште нема у нашој земљи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *