Џихадисти из Љубљане

Како су вехабије Селим, Селвир и Нелвир посејали страх и трепет у Словенији

Протеклих дана словеначку јавност изненадила је, али и препала вест да су агенти Словеначке безбедносно-обавештајне службе (СОВА) усред Љубљане раксринкали потенцијалну терористичку претњу, не само по Словенију него и шире, у виду ћелије „радикализованих исламиста“, следбеника такозване Исламске државе. Ћелију су чинила три држављанина Босне и Херцеговине с привременим боравком у Словенији, где су радили код приватних ауто-превозника као возачи „трансконтиненталних камиона“. Паника у Словенији се, међутим, провукла испод радара водећих светских медија, јер се десила у исто време када је избила и афера због спора између Загреба и Сарајева, после открића министра безбедности Босне и Херцеговине Драгана Мектића да су хрватски обавештајци покушали да тајно наоружају муслиманске терористе, односно припаднике вехабијског покрета у БиХ.

[restrict]

ПОГРЕШАН ТАЈМИНГ Тако је широј јавности у региону промакла драма која се протеклих дана одвијала у Словенији, пошто су домаће безбедносне службе у сарадњи с „колегама из иностранства“ откриле заверу на словеначком тлу. Локалне комерцијалне медијске куће, као и државна ТВ Словенија објавиле су вест у ударном термину, али је убрзо процурило и да словеначки органи грозничаво траже осумњичене по целој Европи – јер је тајминг објављивања „медијске потернице“ био погрешан, чак темпиран у најгорем могућем тренутку, тачније, у моменту када су се сва тројица вехабија затекла „на службеном путу“ по европским земљама, задуживши претходно код газде, словеначког предузимача, по камион, баш онакав какви су протеклих година били употребљени као оруђе и оружје за напад на цивиле у терористичким нападима од Шведске преко француске Нице до божићног сајма у Берлину…
Чинило се невероватним да су словеначки органи безбедности упозорили земљаке на потенцијалну опасност баш у време када су се сва тројица „џихадиста са својим путујућим тврђавама“ налазила на различитим тачкама по Европи – један у Француској, други у Аустрији, трећи незнано где.

ПРОФИЛ ЏИХАДИСТА Као на потерници, објављене су и фотографије тројице мушкараца – Селима Љубијанкића и браће Нелвира и Селвира Дураковића. Љубљански медији су из дана у дан „пратили ситуацију на терену“, пославши и специјалне извештаче у Босну, у завичај тројице „џихадиста“. Што проучавањем њихових профила на друштвеним мрежама, што из разговора са Селвировим и Нелвировим колегама камионџијама из исте фирме, сазнало се да се ради о „екстремистима који су од својих жена и синова тражили да не поштују словеначки правни ред јер морају активно потпомагати џихад, иначе ће им без размишљања пререзати вратове“. Љубљанска ПОП ТВ је јавила и да је један од тројице „учио свог сина да треба да се радује дану када буду заједно кренули да побијају невернике“.
СОВА је пак на основу прикупљених информација утврдила да се ради „о типичној, наизглед неактивној ћелији (ИСИС-а) која комуницира са истомишљеницима на прикривен начин, а све по наређењу, у Босни осуђеног, екстремисте Билала Боснића“. Према сазнањима словеначких обавештајаца, управо је Боснић из босанског затвора дотурио писмо у Љубљану, које је Селиму, Нелвиру и Селвиру тајно пренео његов заменик, а у коме је одредио задатке које морају да изврше његови истомишљеници у Словенији.
Испоставило се да браћа Дураковић нису посебно ни крила своју везу с „комшијом Боснићем“, осуђеним због јавног подстрекавања тероризма и врбовања бораца за (некадашњи) калифат у Сирији и Ираку. Љубијанкић, за разлику од браће Дураковић, Боснића није обилазио у затвору, али је био у „непосредном контакту са џихадистом који је позивао на нападе на невернике на Балкану“, јавила је државна словеначка телевизија. Агенти СОВА су на крају повезали све чињенице и утврдили да су сва тројица „деловала као група која шири идеје радикалног ислама и нуди логистичку и материјалну подршку за даље екстремистичке активности“.
Насупрот тврдњама словеначких обавештајаца, Љубијанкићеве колеге, али и познаници браће Дураковић из Босне негирали су налазе СОВА, убеђени да су сва тројица „обични шофери, као што су и све остале камионџије“, те да „своју веру никада нису истицали“. Фотографије, објављене на фејсбуку и твитеру, говоре, међутим, да сва тројица „јесу одскакала од своје околине (у Словенији)“, упозорава ПОП ТВ.
СОВА је утврдила и да су сва тројица била привржена не само Боснићу него и Нусрету Имамовићу, вођи вехабија из злогласног села Горња Маоча у БиХ, чије је име на списку најтраженијих терориста откако је 2014. године отишао на ратиште у Сирији, после чега је од стране УН означен као сарадник Ал Каиде, пише љубљанска штампа.

СЕЛО ШИШИЋИ У БОСНИ Врхунац потраге за „опасним терористима“ крунисан је саопштењем Министарства унутрашњих послова Словеније да су против све тројице држављана БиХ уведени претказнени поступци због сумње да су починиоци различитих кажњивих радњи, те да је донета одлука о протеривању „сва три лица јер представљају претњу по безбедност због веза са исламистичким круговима“. Медији су из дана у дан пратили нова открића и појачавали психозу све док није јављено да нико од тројице више није ни у Словенији ни у ЕУ, већ „далеко – у селу Шишићи, у Босни“. Поврх свега, забрањено им је да у следећих пет година ступе како на словеначко тло, тако и на територију свих држава Европске уније које се налазе у зони Шенгена.
Намеће се питање – ако је претња била тако озбиљна, зашто им за „активну подршку верски инспирисаног насилног екстремизма и тероризма, те подржавање употребе насиља за постизање политичких, верских и идеолошких циљева“ није суђено у Словенији већ су, по систему муко моја, пређи на другога, „враћени“ у Босну?
Словеначки правни експерти убрзо су разрешили и ту дилему, која није само правне природе – сазнања СОВА, упркос „одушевљењу све тројице чињеницом да самоубилачки напади џихадиста изазивају страх у земљама Запада“, очито нису била довољан темељ да би словеначко правосуђе о трошку словеначких пореских обвезника стрпало Нелвира, Селвира и Селмира иза решетака неког словеначког казамата. Службена Љубљана је оценила да је јефтиније експедовати их у отаџбину, макар то значило претњу по друге народе и државе на Балкану које нису у Шенгену, почев од Хрватске преко Србије, Босне, Црне Горе и Македоније до Румуније и Бугарске…

[/restrict] hairy girl срочный займ на карту сбербанказайм онлайн москвазайм онлайн 24 часа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *