Почетна / Свет / У ЗМАЈЕВОМ ГНЕЗДУ ОНЛАЈН-НАДЗОРА

У ЗМАЈЕВОМ ГНЕЗДУ ОНЛАЈН-НАДЗОРА

Технолошки концепт нове велике игре

Изјава Џорџа Сороша, дата у Давосу, да је Си Ђинпинг највећи непријатељ отворених друштава, представља лајтмотив америчке дубоке државе која ће предстојеће године посветити слабљењу моћи кинеског председника у којој је институционално концентрисана отпорност кинеске државе

Нама добро знани амерички милијардер Џорџ Сорош у Давосу је прошле недеље изјавио да је кинески председник Си Ђинпинг највећи противник отворених друштава. Сорош је своју тврдњу образложио чињеницом да је кинески ауторитарни режим најбогатији, најјачи и технолошки најнапреднији.
Премда, на пример, њујоршка полиција користи кинеске технологије за препознавање лица грађана, Сорош тврди да ће кинеска влада исте технологије злоупотребити за процену опасности која јој долази од појединаца. По њему, инструменти контроле, развијени на основу вештачке интелигенције, пружају инхерентну предност тоталитарним друштвима над оним отвореним. Другим речима, електронска контрола и процена појединаца у отвореним друштвима је мера безбедности, а у Кини мера репресије.
Изјава Џорџа Сороша је лајтмотив америчке дубоке државе која ће предстојеће године посветити слабљењу моћи кинеског председника у којој је, сагласно кинеским друштвеним традицијама и поимањима, институционално концентрисана отпорност кинеске државе.
Паралелно са овим процесом, интензивираће се напори Вашингтона да се трговински рат и акције које ће бити предузете под његовим плаштом, нарочито у јужној и централној Азији, као и у Индокини, искористе да америчке компаније стекну боље позиције на кинеском тржишту, да се с Пекингом успостави подношљивија технолошка дистанца и да се успори кинески привредни раст. План је да Кина буде гурнута у замку средњег нивоа развијености, како би постала осетљивија на америчке притиске и услове, о чему је „Печат“ већ писао.
Успорењем кинеске економије из темеља би били пољуљани пројекти успостављања економских појасева дуж Пута свиле и Поморског пута свиле. У геополитичком и привредном смислу, ови глобални пројекти Пекинг у 21. веку промовишу као таласократску и телурократску силу, што би био преседан у историји и крај светске доминације САД, односно читавог Запада.
Стожер оптужби САД на рачун Кине и председника Си Ђинпинга, када је кинеско друштво у питању, односиће се на оно што Запад назива социјалним кредитним системом у Кини који помиње и Џорџ Сорош.
Окидач за притисак Вашингтона на Кину је необуздан кинески привредни раст и тек започета глобална кинеска доминација на пољу мобилних мрежа пете генерације. Ширењем атмосфере страха на Западу од шпијунаже и кинеских конкурената, правдају се протекционистичке мере против компанија као што су „Хуавеј“ или ЗТЕ.
Страх се на Западу подгрева аргументацијом која почива на двоструким стандардима, уз потпуно пренебрегавање чињенице да америчка влада такође тајно прикупља податке о својим грађанима и компанијама посредством фамозног програма масовног надзора названог „Призма“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *