Мишел Чосудовски – Када земља постаје територија?

Америчка стратегија „дугог рата“

Саставни део војне агенде америчких ратова је стварање амбијента који нападнутим земљама онемогућава да поново изграде државу и друштво

O процесима који карактеришу стање у свету на почетку 2019. разговарамо са једним од најбољих светских познавалаца циљева и метода глобализације, проф. др Мишелом Чосудовским, професором емеритусом економије на Универзитету у Отави, оснивачем и директором Центра за истраживање глобализације из Монтреала, уредником у независној истраживачкоj и медијској организацији Global Research. Проф. Чосудовски је предавао као гостујући професор у Западној Европи, Југоисточној Азији, земљама Пацифика и Латинској Америци, био је економски саветник влада земаља у развоју и консултант неколико међународних организација.
Како бисте описали ситуацију у свету на почетку 2019. године?
Најпре морамо препознати опасности од нуклеарног рата за шта је неопходно да сагледамо промене у америчкој нуклеарној доктрини из 2001. Нуклеарно оружје се до тада сматрало оружјем у крајњој инстанци и за одбрану. Та доктрина је усвојена током Хладног рата, јер су и амерички и совјетски лидери схватили да би употреба овог оружја довела до нуклеарног холокауста. Нова доктрина је одобрена од стране Сената 2002. године – када је у њу укључено тзв. нуклеарно оружје „мањег приноса“, које се назива Б61. У Б61 спада и Б61-11 и Б61-12 које је развијано под паролом да се ради о оружју за самоодбрану и да је безопасно за околно цивилно становништво, било због тога што се експлозија одвија под земљом или се ради о „Бункер Бастер“ бомбама. Апсурдност ових образложења упућује на тотално неразумевање утицаја нуклеарног оружја од стране водећих саветника за нуклеарни рат, укључујући Болтона и Помпеа. Застрашујуће је што се нуклеарно оружје у стратешким војним доктринама одавно изједначује с конвенционалним оружјем и представља као оружје за успостављање мира, односно хуманитарно оружје. Закључак до кога сам дошао још пре 10-15 година, анализирајући војна документа, јесте да су ове изјаве биле засноване на тврдњама да је тактичко нуклеарно оружје које има експлозивни капацитет између једне трећине и 12 пута јачине бомбе бачене на Хирошиму проглашено за, цитирам, „безопасно по цивилно становништво и околину“. Нуклеарна доктрина је зацртана у плановима Пентагона, и Хилари Клинтон је рекла да ће бити употребљена против Ирана. Доналд Трамп је одобрио повећање Пентагоновог нуклеарног мегапројекта који је био формулисан током Обамине администрације а који је иницијално износио трилионски буџет за развој ове врсте нуклеарног оружја. Сада он износи 1,2 трилиона. Разматрао сам шире консеквенце овог процеса претварања нуклеарног оружја у конвенционално оружје. Први закључак је да су креатори ове војне пропаганде сами у њу поверовали. По овој агенди ради се о миротворном оружју које може обезбедити сигурност чиме су порекли научно разумевање о томе шта ове бомбе заправо производе. А ове бомбе разарају човечанство, што је апсолутно тачно и о чему постоје научни докази. Да не спомињемо чињеницу да су Руси рекли да ће на ову опасност одговорити. Једном речју, ми смо напустили оно што смо назвали „доктрином нуклеарне равнотеже“и „узајамног уништења“ и прихватили дијаболичну доктрину која нуклеарно оружје представља као решење и средство за постизање мира и демократије. Људи широм света морали би да схвате колико је оно драматично.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *