И породичну сребрнину по ММФ налогу

Приватизација „Комерцијалне банке“

15Док се копља ломе за приватизацију „Комерцијалне банке“ и против ње, испушта се из вида да ниједна већ приватизована банка, или банка која је дошла из иностранства, нема развојних инвестиција у привреду Србије

Свака посета делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) Србији, поред похвале за финансијске реформе, економски раст и спровођење економских мера и програма који се изводе под његовом контролом, заврши се и подршком, или притиском, за још неку капиталну приватизацију која још увек није обављена.

ЦРВЕНА ЧОЈА НАРОДНЕ БАНКЕ Тако је било и на крају последње посете и вишедневних разговора наших званичника и представника ММФ-а почетком фебруара, одржаваних за столом прекривеним црвеном чојом у свечаној сали Народне банке Србије.
ММФ је саопштио да подржава планове владе да одлучно крене у приватизацију „Комерцијалне банке“ јер продају ове банке, као и ХИП Петрохемије, наводи као кључну у овој години.
Према наводима Радио-телевизије Србије (РТС), о судбини „Комерцијалне банке“ разговарало се и у Давосу на недавном Светском економском форуму. Председник Србије Александар Вучић тамо се 24. јануара састао са Сумом Чакрбартијем, председником Европске банке за обнову и развој. Занимљиво је, запажа РТС, да скупштина акционара, заказана за 28. јануар, није одржана. Записници са ових заседања откривају да је претходна, за време које се расправљало о управи банке, била веома бурна. Неколико пута током прошле године представници међународних финансијских институција питали су зашто се приватизација одлаже. Одговор је био да се о томе интензивно разговара.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar
    deda iz Srbije van sebe

    Нећемо се , ваљда, инатити са ММФ- ом , видите ли шта после причају о некооперативним владарима ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *