Европски (парламентарни) фашизам

Председник Европског парламента јавно, наочиглед читаве Европе, тугује због „неправедних последица“ Другог светског рата из којег је Италија изашла као губитник. То је слика данашње Европске уније

Европски званичници сами себе, као и Европску унију, намећу као пример највиших стандарда на подручју поштовања људских права, толеранције, мирољубивог суживота, права и правде… А сада је на површину изронила њена права слика, захваљујући недавном инциденту у Базовици, насељу надомак словеначко-италијанске границе у залеђу Трста, где су се италијански (нео)фашисти нашли у клинчу, не само с противницима фашизма у Хрватској и Словенији него и са својим тамошњим истомишљеницима, наследницима домобрана и усташа… Поприште се из Базовице потом преселило у Европски парламент (ЕП), где је скандал ескалирао када је унука Бенита Мусолинија ударила на унука Едварда Кардеља.

ДАН СЕЋАЊА Окидач је био италијански Дан сећања који се обележава сваког фебруара у Базовици откако га је италијански парламент озаконио 2004. године. Као и свих претходних, и ове године су присутне својим говорима почастили и виђенији представници Уније. А оно што су камере снимиле дигло је на ноге јавност прво у Словенији и Хрватској, а потом и шире, у Аустрији, Немачкој… У Загребу и Љубљани је шок био толико већи јер су запаљиве пароле, изречене у Базовици, подсетиле на хушкачке говоре Бенита Мусолинија, оца фашизма. Али сада их је реинкарнирао председник Европског парламента Антонио Тајани.
Италијански неофашисти су тако у друштву са земљаком Тајанијем и потпредседником италијанске владе, уједно министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем, прошлог викенда обележили Дан сећања на пале италијанске војнике које су партизани ликвидирали поткрај Другог светског рата а њихова тела бацили у фојбе – крашке јаме у околини Базовице. Насупрот званичној верзији италијанске стране која тврди да се радило о „невиним жртвама“, историјска документа из доба некадашње СФРЈ, на које се позива службена Љубљана, откривају да су се југословенски партизани код Базовице обрачунали с припадницима италијанских фашиста и њиховим колаборационистима. Историјске чињенице, међутим, нису омеле председника ЕП Антонија Тајанија да над спомеником у Базовици каже да су их убили „они што су носили црвену петокраку на капи, само зато што су били Италијани и хришћани“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *