Др Алан Карлсон – Насртаји сексуалних револуционара

Фотографије ДАРКО ДОЗЕТ

На шта, када је реч о одрживом поретку људске породице, указују историјске чињенице, библијско откровење, здрав разум и све биолошке и друштвене науке

У САД је, 19. јануара ове године, одржан велики „Марш за живот“, највећи pro life догађај на свету. Скупу су се обратили многи угледни браниоци права на живот детета од зачећа, али и потпредседник САД Мајк Пенс, са супругом Карен, коју су леви либерали нападали зато што ради у приватној хришћанској школи која није „gay friendly“ расположена. „Ми смо Пенсови, и ми смо за живот“, рекао је Трампов најближи сарадник. Председник САД се обратио окупљенима видео-поруком, и рекао да његова влада укида помоћ свим НВО за „планирање породице“ које широм света пропагирају абортусе, и да га нико неће спречити да, у тој области, спроведе шта је наумио. Додао је: „Кад гледамо у очи новорођенчета, видимо лепоту, људску душу и величанство Божјег стварања.“ Окупљенима је поручио: „Ваш покрет је заснован на љубави и утемељен на достојанству сваког људског живота. Увек ћу бранити прво право Декларације независности: право на живот.“
Ово је био повод за разговор с Аланом Карлсоном, председником америчког Хауард центра за породицу, религију и друштво и оснивачем Светског конгреса породица, који је, као гост Института за европске студије, боравио у Србији септембра прошле године. Професор Карлсон је једно од највећих савремених имена за питање породице. Аутор је десетак класичних књига о историји породичних односа, те бројних радова, а више пута је сведочио пред Врховним судом САД, али и другим судовима, у случајевима повезаним с проблемима породичне политике.

Један сте од коаутора „Манифеста природне породице“ и човек који се деценијама бори за очевидну истину – породица је темељ здравог друштва. Како видите појам „природне породице“?
Природна породица, не појединац, основна је друштвена, политичка и економска јединица сваког друштва. То је устаљено гледиште Богом даног поретка постојања, укорењено у људску природу. Природна породица је заједница мушкарца и жене, саздана за читав живот и на темељу брака, а чији су циљеви рађање деце, узајамност љубави и радости, пружање моралног васпитања потомству, прављење плана основне кућне економије, пружање сигурности онда када је то потребно и повезивање поколења. Природна породица се чешће назива „традиционална породица“, што може да звучи превише „назадно“, као и „нуклеарна породица“, што је ограничен појам и асоцира на бомбу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Превод: Наталија Димитријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *