Амерички Deus ex machina

Ко је лидер побуне у Венецуели

Попут „неочекиване силе која се изненада појављује и решава ствар“ Хуан Гваидо, за којег је до 22. фебруара мало ко знао и у Венецуели, а камоли у иностранству, стао је на чело антиболиварске побуне у овој земљи одмах освојивши симпатије и подршку већине западних престоница

Саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон изгледа има склоност да чини, мање или више случајне, грешке које много говоре. У прошлом броју, када смо писали о ситуацији у Венецуели, указали смо на пропуст који је учинио на конференцији за новинаре, јавности јасно показујући своју бележницу на којој је писало „5.000 војника у Колумбију“. Случајно, или намерно, овим је показао да Вашингтон разматра планове за решавање кризе у Венецуели који нису баш мирољубивог карактера. Друга његова грешка почињена два дана раније (27. јануара) много је мање ствар прорачунатости, а много више подсвести. У једном „твиту“ у којем разматра ситуацију у Венецуели, Болтон је, наиме, погрешно написао име самопроглашеног председника нафтом најбогатије земље на свету и уместо Гваидо (Guaidó) написао Гијадо (Guiado) што на шпанском значи „вођен“, „онај којим се управља“, односно, у слободнијем преводу, „марионета“. Да ли је Џон Болтон овим лапсусом у ствари рекао оно што заиста мисли о најновијем венецуеланском борцу за демократију? Могло би бити, пошто постоје озбиљне индиције да су Хуан Гваидо и његови саборци „бебе из епрувете“ америчке лабораторије за обојене револуције.
Овај „опскурни лик“ из „политички маргиналне партије“ (његова странка „Народна воља“ у Скупштини Венецуеле има свега 14 од 167 посланика), како га у тексту „Стварање Хуана Гваида: Како је америчка лабораторија за смену режима створила лидера удара у Венецуели“ описују амерички истраживачки новинари Ден Коен и Макс Блументал, постао је председавајући Скупштине иако је и у сопственој партији доскора био кадар средњег нивоа. Све се то, наводе они, променило „после једног телефонског позива потпредседника САД Мајка Пенса“ када се Гваидо прогласио за прелазног председника Венецуеле.
Да се заиста врло вероватно ради о координацији с Вашингтоном, указује и промптна одлука председника САД Доналда Трампа да га призна за новог вођу ове јужноамеричке државе, али и хорско одобравање водећих америчких медија главног тока попут „Њјујорк тајмса“ („човек освежавајућег стила и визије који ће Венецуелу повести напред“), „Блумберга“ („надајмо се да ће се Гваидов ризик исплатити, за шта ће му бити потребна помоћ споља), или „Волстрит џорнала“ („Гваидо је нови демократски вођа Венецуеле“).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *