Александрови следбеници и Гордијев чвор

Под притиском својих НАТО кредитора Грци су одустали од оспоравања права северних суседа на име у коме се помиње реч Македонија. Али тиме није коначно решен проблем територије, дискутабилне и за друге њене суседе

За нерешиве проблеме кажемо да су Гордијев чвор, да се не могу решити, осим онако како је то учинио велики Александар Македонски – тако што га је пресекао. Иронија је хтела да се данашњи Грци, баш о питању Македоније, суоче с једним таквим „чвором“ и покушају да га реше другачије од највећег војсковође старог века.

РАТИФИКАЦИЈА ПРЕСПАНСКОГ СПОРАЗУМА После бучних и хаотичних, па и драматичних протеста у Атини и другим грчким градовима и маратонске седнице парламента, Грчка је прихватила промену имена досадашње Републике Македоније у Република Северна Македонија.
„Ово је победа за политику мира“, изјавио је бивши грчки министар спољних послова Никос Коцијас након што је парламент у петак ратификовао Преспански споразум који је он потписао.
Управо је Коцијас, који је дао оставку на место шефа дипломатије после сукоба с министром одбране Паносом Каменосом на седници Владе Грчке, био кључни човек за Преспански споразум о промени имена Македоније. Потом је и Каменос отишао из владе, јер није желео да подржи споразум. Али већина посланика странке којој припада (Независни Грци) најпре су подржали останак Алексиса Ципраса на челу владе, а потом су гласали и за Преспански споразум.
Исход маратонске расправе у грчком парламенту (председник парламента Никос Вуцис саопштио је да се расправљало 38 сати, а да се у сучељавање мишљења укључило 200 од укупно 300 посланика) био је – 153 посланика за, против 146, док је један био уздржан. Гласали су сви посланици.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *