ЗАШТО ЈЕ ВАТИКАНУ ПОТРЕБНА НОВА АУСТРОУГАРСКА?

„Нова Аустроугарска против ЕУ: Историја враћа стару империју на мапу“, „Стиже ли на Балкан нова Аустроугарска монархија?“, „Шта би се догодило кад бисмо оживели Аустроугарску?“, „Уколико Беч скрене удесно, ствара се нова Аустроугарска“, „ЕУ се распада на пет делова, Хрватска поновно у Аустроугарској“, наслови су који су се у последње време појавили у регионалној штампи. Има ли овде ватре, или се ради само о димној завеси?

Обновљени дух Аустроугарске први пут се појавио 1989. године, када је наследник двојне монархије Ото фон Хабзбург с великом почастима примљен у Будимпешти. Домаћини су му чак предложили, с обзиром на популарност у народу, да учествује на председничким изборима, што је престолонаследник одбио. Идеја обнове Хабзбуршке монархије потом је прешла на странице штампе и екране медија, тако што се јавност повремено подсећала да би њена обнова донела нове перспективе региону. Међутим, оглашавали су се и противници, истичући колико је Хабзбуршка монархија нанела зла, посебно словенским народима.
Најновије сведочанство да се ради на обнови Аустроугарске монархије дошло нам је из Ватикана, где је водећи лист Свете столице, „Осерваторе Романо“, посветио значајну пажњу питању преуређењу Европе после Првог светског рата и штетним политичким последицама које су из тога проистекле. Наравно, ово није први пут да ватикански лист разматра геополитичка питања. Пракса Ватикана је да описује садашњост и креира програм за будућност, узимајући примере из прошлости. Када, дакле, представници Свете столице или римокатолички новинари покрену историјске теме, увек је интересантно дешифровање порука које шаљу свету. Овај пут су послали јасну поруку да желе да виде обновљену Аустроугарску монархију, јер се Европска унија одрекла традиционалног (хришћанског) морала и римокатоличке цркве и вере у корист окултне мултирелигиозности, која је увела европске државе у економску кризу и распад па све више земаља жели да изађе из Уније.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *