УЧК у Хагу

Разложне су сумње да ће се ОВК злочинци и овог пута извући испод мача правде, баш као у Хашком трибуналу који је имао довољно времена и доказа да их осуди па то ипак није учинио

Иако се дуго очекивала, вест да су први припадници озлоглашене Ослободилачке војске Косова (ОВК) посебним авионом отпутовали у Хаг скоро да је многе затекла. Јер прошле су готово две деценије од завршетка сукоба и три године од формирања Специјалног суда за злочине ове терористичке организације коју је Запад претворио у ослободиоце. Чак су се и два тужиоца променила пре почетка праве активности овог суда.

КОСОВСКИ ЏОРЏ ВАШИНГТОН Сазнање да ће суд копати по ратним и послератним питањима „Косова“ изазвало је панику међу командантима ОВК, пре свих код председника Хашима Тачија, премијера Рамуша Харадинаја и председника Скупштине Кадрија Весељија, због чега су пре годину дана покушали да законом онемогуће рад Специјалног суда. Нису успели управо због противљења својих западних ментора.
А медији су указали на сву амбивалентност која се стварала око ОВК команданата. Тако је бивши амерички потпредседник Џозеф Бајден Тачија описао као „косовског Џорџа Вашингтона“, док је, насупрот томе, у извештају Дика Мартија упућеном Савету Европе он означен као „најопаснији шеф криминала међу командантима ОВК“.
Терористе који се налазе на списку путника за саслушања у Специјалном суду за злочине тзв. Ослободилачке војске Косова сумњиче за убиства, киднаповања, подметања бомби, трговину наркотицима, ратне злочине, нечовечно поступање према цивилима…

250 ЕВРА КАЗНЕ Пред хашке тужиоце 14. и 15. јануара први су стали бивши команданти ОВК Рустем Мустафа Рама и Сами Љуштаку, а позиве је добило још десет Албанаца. Председник Удружења ветерана тзв. ОВК Хисени Гуцати изјавио је да ће хашко Специјално тужилаштво на саслушање позвати најмање 100 бивших припадника такозване ОВК.
Иако су се сви они припремили и договорили да се појеве пред тужиоцима у Хагу, неки су то ипак на крају одбили. Портпарол тужилаштва Кристофер Бенет изјавио је за „Новости“ да члан 42 Закона о специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву предвиђа казну од 250 евра за свако неодазивање суду.
Такође, предвиђено је да сведок може бити приморан да се појави на суду, као и да, уколико одбије да сведочи, може бити лишен слободе у трајању од не дуже од месец дана. Специјализовани суд може да тражи и помоћ других држава уколико позвани живе у њима.
Одмах је уочено да ове мизерне казне за људе који се траже због монструозних кривичних дела нису скоро никаква препрека за све који желе да побегну од правде. То доказује и понашање терориста који су добили позиве. Ремзи Шаља, некадашњи припадник ОВК којем се већ суди за отмицу и убиство Хаџија Петрешија код Суве Реке, нестао је убрзо пошто је примио позив. Полиција из Призрена је расписала потерницу, али се спекулише да је он збрисао са територије Косова и Метохије. Командант ОВК Сулејман Сељими напрасно се разболео и смештен је у болницу, а његов адвокат тражи да разговор с њим буде обављен на КиМ када се опорави.

ХАШКА ПРАВДА Остали су се снашли на другачији начин. За Тачија се тврди да је већ ангажовао тим бранилаца, а Самија Љуштакуа ће бранити бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс (био тужилац Слободану Милошевићу), што само потврђује да је Хашки трибунал за бившу Југославију, у ствари, био суд само за Србе. Не треба заборавити ни да је Рамуша Харадинаја пред њим бранила за огромне паре, и одбранила, адвокатска канцеларија Чери Блер, супруге Тонија Блера.
Отуда и сумње да ће се они и овог пута извући испод мача правде, баш као у Хашком трибуналу који је имао довољно времена и доказа да их осуди па то ипак није учинио. У супротном, потегло би се питање повезаности ОВК са САД и ЕУ током бомбардовања Србије, затим њихов неуспех у разоружавању ОВК по завршетку рата, као и њихова неспособност да заштите не само српско становништво које је остало на Косову него и албанске политичке противнике ОВК.
Овај суд ће заправо бити у функцији дијалога између Београда и Приштине и његова активност и консеквенце пратиће ниво активности и успеха тог дијалога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *