Шиптарски Шенген

Границе „Велике Албаније“

Отварањем границе између КиМ и Албаније под плаштом боље економске сарадње, протока робе и људи, а по наводним европским узорима и стандардима и уз прећутну сагласност њихових евроатлантских ментора, Албанци су отворено кренули у реализацију вековног сна о великој држави свих Албанаца

Ако је све донедавно идеја „Велике Албаније“ била само мантра којом су њени противници са стрепњом упозоравали да се она помаља и припрема без осуде и супротстављања тзв. међународне заједнице, од ове Нове године она се великим корацима практично остварује. Од тог тренутка Косово и Албанија почели су спровођење Споразума о интегрисаном управљању границом, који су два дана раније потписали министри унутрашњих послова Косова и Албаније, Екрем Мустафа и Сандер Лешај, уз присуство премијера такозване Републике Косово Рамуша Харадинаја.

УКИДАЊЕ ГРАНИЦА Усхићено и без икаквог страха од било каквих последица, Харадинај је написао на свом налогу на фејсбуку да од тог дана „граница Косова према Албанији не постоји“ и да ће имати само једну заједничку станицу. „Рад ће се наставити и у марту улазимо у другу фазу потпуног уклањања границе између Косова и Албаније на основу шенгенских принципа“, написао је Харадинај.
Уследила је славодобитна еуфорија Албанаца са обе стране границе и најава даљих корака у остварењу великоалбанске идеје. Председник албанске владе Еди Рама у новогодишњем обраћању поручио је да је отварање границе с Косовом само почетак и да Албанија намерава да учини исто и са границама са Црном Гором, Македонијом и Грчком, да би само који дан касније у Тирани дошло до састанка Раме и косовског председника Хашима Тачија, када су весело, уз вино, наздрављали укидању границе, уз Рамину паролу: „Ово је година Албаније, Косова и свих Албанаца.“
И док је потез Албанаца наишао на унисоно негодовања, осуду и упозорења у региону, пре свега у Београду, појавио се један дисонантан глас подршке албанској идеји – македонског премијера Зорана Заева, који не види ништа спорно у изјави албанског премијера о отварању граница са суседима, укључујући и с Македонијом. Штавише, овај западни трабант, настао и опстао на таласу албанских гласова у Македонији, одмах би „отворио све границе“, невешто увијајући своју подршку у економску „обланду“ јер он, како каже, у Раминој поруци препознаје „економске бенефите и убрзање протока робе и људи“. Занимљиво, нико ту могућност не нуди Србији, или Бугарској, већ само земљама и територијама са албанским становништвом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *