Седам кључних речи

СРБИЈА ПОСЛЕ ПУТИНА

Посета председника Русије Владимира Путина Београду донела је управо оно чему смо се и надали. А сада је на Србији да искористи пружену прилику да се бори за сопствене интересе

Да нисмо болно свесни жалосног стања у коме се налази овдашњи параполитички дискурс – тренутно заглављен у јавној афери Јелене Карлеуше и, такорећи, Карлеуше за круг двојке у облику сукоба Сергеја Трифуновића и Биљане Србљановић, но и без тога није много смисленије – скоро да бисмо се зачудили што је мало ко, част свим изузецима, скренуо пажњу на пун значај информације коју је овдашњој јавности открио шеф српске дипломатије Ивица Дачић после прошлонедељне посете председника Русије Владимира Путина и његове државне делегације Београду.

ПРИЗНАЊЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, пренео је Дачић, рекао му је да је од шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини затражио информације о току дијалога Београда и Приштине.

„Она му је одговорила дан пре њихове посете Београду, ништа у суштини није рекла. Али је рекла да ће, ако тај договор буде постигнут, морати да га верификује Савет безбедности Уједињених нација“, рекао је Дачић, и објаснио да то практично значи да би о коначном договору Београда и Приштине морала да буде донета нова резолуција Савета безбедности, која би заменила постојећу Резолуцију 1244.

Ово је, заправо, вишеструко важна па и, без много претеривања, драгоцена информација.

Зато што, под а, на делу показује повећано ангажовање Русије на нашем случају; ово је, наиме, први пут да се на овакав начин Москва обратила Бриселу у вези с дијалогом Београда и Приштине, а из кога је изопштена још када је Брисел тиме почео да се бави.

Под б, још важније, ово признање Европске уније – да би Резолуција 1244 морала да буде замењена другом резолуцијом – коначно развејава све лажи о тобожњој статусној неутралности Европске уније и дијалога који се под њеним окриљем и даље некако води. Зато што промена Резолуције 1244 значи и промену статуса Косова и Метохије који је њоме прописан, чему ЕУ очевидно тежи.

И под в, а то је и најважније, у овом је признању Европске уније – да ће читава ствар на крају морати да дође пред Савет безбедности – садржано и признање да без Русије, као сталне чланице СБ-а с правом вета, не може да буде решења за питање Косова и Метохије. Ово упркос свим досадашњим покушајима да нас убеде да је све већ решено и да нам нема друге него да се с тиме сагласимо.

Очигледно да није тако, а то нас и доводи до прошлонедељне посете Владимира Путина Београду.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Cini se da je ovolikim analiticarima i politicarima promakla jedna po meni bitna cinjenica.Pre sest vekova Srbi su spasili evropu od Islama.Da su Srbi pustili Murfata 1389 on bi stigao do Pariza.Izgleda da se neko pametan na zapadu ponovo toga setio.Kako da spasavamo evropu od najezde Islama.Zato jke razbijena JU.Zato su Srbi pa i Hrvati zavadjeni sa nasim muslimanima.Zato je stvorena BiH,priznato KiM,rasturena Makedonija.Zato se pravi velika albanija ,muslimanima cine neverovatni i nikom razumljivi ustupci sve sa ciljem da se Srbi ali ne samo oni nateraju da braneci sebe branew trulu evropu.Zato se ne dozvoljava da se nadje resenje izmedju nas i nasih muslimana i na sve nacine ppkusava eskalirati konflikt.U tom smislu nas sto se tice zapada nista ne sme iznenmaditi.Cak i tako nesto da se Beograd proglasi glavnim gradom Kosovai Metohije.Na ovaj nacni bi taj pokvareni svet (pokvarena vlast) ubila dve muve i Srbe i Muslimane.Ovo treba objasniti nasim muslimanima.Mislim da sam dovoljno jasan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *