Питање од милијарду долара

Да ли ће афера с набавком израелских авиона, која је изазвала љутњу САД, срушити проусташку власт у Хрватској?

Будући да је проусташка власт у Хрватској успостављена прљавим играма америчке администрације, од ње се очекује да буде дугорочно захвална и послушна и да никада не угрози интересе САД. Чини се да је актуелни хрватски политички врх то заборавио, и да би га то могло скупо коштати јер они који су му омогућили власт могу и да га уклоне с политичке сцене. Сада, под притиском моћних компанија, председник Доналд Трамп и његова екипа морају показати целом свету како пролазе они који изневере њихова очекивања. Да ли ће уследити само дисциплиновање руководећих политичара појединачним сменама или ће рушити комплетну проусташку гарнитуру, тек ћемо видети.

КРАЂЕ И КОРУПЦИЈА Већина Хрвата огорчена је криминалом у врху државе, али се осећају немоћним да нешто промене, свесни да су у питању миљеници Запада.

Западу, све до афере са израелским ловцима Ф-16 Барак, нису сметали криминал и корупција у врху хрватске државе – „дапаче“, што би рекли Хрвати, али тешко да би то могло остати тако и након ове афере. Американцима је јасно да су хрватски политичари превршили сваку меру и да се нешто мора предузети. Хрватску проусташку власт може одржати у седлу једино то што Американци немају много избора; хрватски политичари из социјалистичког миљеа, наиме, били су основни ослонац совјетске (руске) обавештајне службе на Балкану, и нико још није успео да разреши дилему да ли су то и данас.

Проблем с крађама и корупцијом у усташком покрету настао је давно, још у време припреме оружане побуне у Хрватској, да би преко проусташког руководства опстао до данас, са све јачим интензитетом разарања хрватске привреде. Многи фанатични „борци за слободу и независност“ на крају су Хрватску схватили као обичан ратни плен. Умислили су да због својих заслуга имају право да пљачкају оно што су створили, или да наплате свој боравак у емиграцији и тешкоће које из тога произлазе. Због небројаних финансијских афера давно су разочарали своје присталице о питању искрености своје борбе за Хрватску, а на власти опстају само због константне антисрпске кампање коју већина Хрвата одушевљено прихвата, и због снажне подршке Запада.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *