Невоље с „Малим Трампом“ у Берлину

Амбасадор САД у Немачкој покушава, по оцени овдашњих политичара и медија у стилу „колонијалних официра“, да „промени власт у Берлину“, „мешајући се грубо у унутрашње ствари земље домаћина“, што је довело до захтева да буде проглашен персоном нон грата, а то би у новијој историји односа две земље био преседан

За „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Прву узбуну у немачкој престоници амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел изазвао је одмах по приспећу на немачко тле, прошлог маја. Обелоданио је како ће, у дипломатској мисији, учинити све да осоколи политичку десницу и подстакне „тиху конзервативну већину“ да проговори. Није, при томе, мислио на умерену десницу, тик уз политички центар, која је на власти овој земљи. Циљао је радикално удесно, што је убрзо и потврдио „шуровањем“ с десничарском и популистичком Алтернативом за Немачку. Његове речи и намере су због тога означене, и протумачене, као опасно субверзивне: амерички дипломата би да мења власт у Берлину!

За такво уверење Гренел је „лиферовао“ све бројније, и провокативније, аргументе. Гостујући, често, у телевизијским, наглашено антимигрантским, емисијама „Фокс њуза“ из просторија америчке амбасаде, у самом срцу Берлина, или приликом честих боравака у Вашингтону, амбасадор је оштро критиковао „фаталну и пропалу“ политику немачке канцеларке Ангеле Меркел према мигрантима, хвалећи, као контрапункт, њеног аустријског колегу Себастијана Курца и његову „сјајну победу“, управо захваљујући рестриктивној политици према мигрантима. Примећујући да је Курц због тога „омиљен у читавој Немачкој“, Гренел је закључио да се „нормални“ Немци и Европљани угледају на „вође“ које успостављају сигурне границе пред мигрантском најездом.

„Мали Трамп“, како га је недавно, у „портретисању“ означио „Шпигл“, отворено игнорише међународне дипломатске норме и, по оцени најутицајнијег немачког политичког магазина, недопустиво се меша у унутрашње ствари земље домаћина.

Коментаришући Гренелову изјаву америчкој телевизији, с критикама Меркелове и похвалама Курцу, „Шпигл“ констатује да је реч о неприкривеном позиву за промену власти у Берлину. То је, направио је поређење, као када би немачка амбасадорка у Вашингтону (Емили Хабер) у изјави за немачки јавни сервис критиковала спољну политику америчког председника, а канадског премијера Џастина Трудоа прогласила за узор.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *