Mитрополит бориспољски и броварски Антоније – Борба против свега руског (2.део)

Фанар не само да легализује раскол „Кијевске патријаршије“ већ тврди да наша црква, с преко дванаест хиљада парохија и свештеника, више не постоји

Чини ми се да у Фанару живе у виртуелној реалности, у којој и Византија, иако је пала пре пет векова, постоји, али не и наша црква која по величини и по бројним параметрима превазилази многе друге помесне цркве, каже у разговору за „Печат“ Антоније, митрополит бориспољски и броварски, директор Управног одбора Украјинске православне цркве.
Да ли ће се будуће престројавање помесних православних цркава (нови диптих) одвијати на линији подршке или осуде Цариграда, или је питање много веће од црквеноправног управљања Украјином и тиче се догмата?
Фактички у Украјини се ствара паралелна црквена структура. Фанар се осмелио да посегне за територијом друге помесне цркве и озакони раскол без покајања за грехе самих расколника. Шизматицима „Кијевског раскола“ од почетка на првом месту је била борба против свега руског, а тако је остало и данас. Поред тога, у Константинопољу су решили да одлукама свога синода пониште постојање свих православних јурисдикција у Украјини. С тачке гледишта Фанара, сада у Украјини нема ни наше Украјинске православне цркве, ни „Кијевског патријархата“, нити УАПЦ. Нису нас ништа питали; без икаквих консултација или преговора, једном одлуком која стаје у свега три ретка коминикеа они су решили судбину милиона православних у Украјини. Тиме не само да легализују раскол „Кијевске патријаршије“ већ тврде да наша црква, с преко дванаест хиљада парохија и свештеника, више не постоји.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *