Људи, послови и дани

ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ

Највеће српско стратише у НДХ, у којем је у време Другог светског рата на најстрашнији начин мучено, убијено и заклано преко 700.000 Срба, Јевреја и Рома, по тумачењу Јосипа Печарића и Стјепана Разума заправо је био тек радни логор који је својим „штићеницима“ нудио и извесне привилегије. Овакве тврдње аутора књиге „Разоткривена јасеновачка лаж“, у издању невладине организације која се бави истраживањем ове странице историје, иако и сама признаје да у својим редовима нема ниједног историчара, нису необична појава у Хрватској која баштини све вредности усташког покрета.

И није прва књига која има за циљ покушај мењања наратива о стравичном искуству Срба у НДХ. Вероватно да би и ово писаније остало на маргинама интересовања јавности да Римокатоличка црква у Цркви Пресветог срца Исусовог у Загребу није, упркос оштрој реакцији на књигу Ефраима Зурофа, директора Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму, уприличила њено представљање. Чудно? Ни најмање будући да је Ватикан још 1998. беатификовао духовног оца Ендехазије. Црква Пресветог срца Исусовог у Загребу, која о обљетницама смрти Алојзија Степинца, „заштитника цркве у Хрвата“, сваке године служи мису, природно је подржала рад поменутих аутора. Отуда се, када Ефраим Зуроф позива државни врх Хрватске да заустави фашизам и неофашизам у овој земљи, мора знати да ниједан закон о забрани усташких симбола, слогана и књига које негирају злочин у „Јасеновцу“ неће заживети док сама Римокатоличка црква не повуче беатификацију Степинца и не прихвати своју улогу у најкрвавијој страници српске историје.             

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: НИСАМ МОГАО ДА ВЕРУЈЕМ ДА СЕ ТО ДОГОДИЛО У МОЈОЈ ЗЕМЉИ

Хвала вам што сте ми дали шансу да овде говорим, иако то нисам заслужио из много разлога. Хтео сам да кажем да је Србија поправила економију и поносан сам на то. Први пут имамо суфицит у буџету трећу годину заредом, све у вези с економијом смо урадили на добар начин. Оно што нисмо урадили на добар начин су поларизовани медији“, рекао је председник Србије Александар Вучић на округлом столу под називом „Слобода медија у кризним ситуацијама“, који је организован у оквиру Економског форума у Давосу.

Вучић је поменуо и случај новинара Милана Јовановића из Гроцке коме је запаљена кућа.

„Нисам могао да верујем да се то десило у мојој земљи. И даље мислим да је део тих оптужби лажан. Ухапсили смо човека који је то урадио, и жену која му је помагала, али ’мастермајнд’ није био ухапшен. Мислим да знам ко је био иза тога и очекујем да финализирамо случај за недељу или десет дана“, рекао је он.

Вучић је изјавио и да нема најбоље оцене у последње две године од „Репортера без граница“ и „Фридом хауса“ и да није поносан због тога. Окупљенима је председник Србије рекао да је упутио позив „Репортерима без граница“ да дођу у Србију како би дали неопходну подршку и експерте, „посебно у погледу државне помоћи медијима, и сигуран сам да могу да дођем овде за годину-две и да будем поносан на слободу штампе и говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели“.                       

НЕУМОЉИВА СТАТИСТИКА: СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ

Србија ће до 2060, према очекивањима европске статистичке агенције „Еуростат“, имати 21 одсто становника мање него 2015. године, што је сврстава међу европске земље са највећим очекиваним смањењем броја становника, речено је на панелу о демографским променама у Србији.
„Последњи расположиви подаци из 2017. године показују да се тренд снажног и континуираног процеса демографског старења у Србији наставља. Просечна старост у Србији 2017. износила је 43 године, а удео у становништву старијих од 65 година достигао је 19,6 одсто“, рекла  је представница Републичког завода за статистику Љиљана Секулић.

Она је навела да је пре готово седам деценија становништво Србије било једно од најмлађих у Европи, када је удео старијих од 65 година био 5,6 одсто, а просечна старост је износила 29,1 годину.
„Најинтензивније старење десило се као последица политичке и економске кризе у Србији током последње деценије 20. века, и обележено је великим исељавањем млађег становништва, одлагањем рађања и јаким падом фертилитета.“            

ТИМОШЕНКОВА НАЈАВИЛА ПРЕДСЕДНИЧКУ КАНДИДАТУРУ

Некадашња украјинска премијерка Јулија Тимошенко најавила је своју кандидатуру на предстојећим председничким изборима. Говорећи на конгресу своје партије у Кијеву, Тимошенкова је обећала да ће повратити контролу над Кримом и побуњеним областима на истоку земље.

Према анкетама Јулија Тимошенко (58), која је обављала функцију премијера од 2007. до 2010, фаворит је на украјинским председничким изборима који ће се одржати 31. марта, пренела је агенција АП.

Тимошенкова је изгубила изборе од Јануковича 2010. а од садашњег председника Петра Порошенка 2014.  године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *