Почетна / Свет / Кад рат „долази кући”

Кад рат „долази кући”

МИЛИТАРИЗАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ САД

Последњих година распламсала се дебата о милитаризацији полиције у САД, при чему су наслови „Полицијске државе Америке“, „Савремена безбедност захтева стапање армије и полиције“, „За шта ће полицији тенкови?“, „Милитаризација полиције у САД је предмет општенационалних истраживања“, „Како спречити милитаризацију полиције“ и слични постали реалност медијског и друштвеног живота

Америчкој јавности постало је јасно да „полицијске специјалне јединице често пролазе борбену обуку и уче се активном коришћењу војног оружја и опреме, као и примени војне тактике“, као и то да се све ради под будним оком инструктора из Изреала, који имају искуства деловања на окупираним палестинским територијама.
О теми милитаризације полиције у САД снимају се и филмови. Тако се у документарном остварењу „Милитаризација полиције у Америци и миграциона криза“ тврди да је Трамп дозволио полицији САД да користи, између осталог, и минобацаче, а да су ту одлуку донели масони Братског реда (филм је емитовала Раша тудеј 29. августа 2017). Према саопштењу агенције „Асошијетед прес“, Трампова наредба у потпуности је обновила „програм 1033“ који омогућава полицији да купује војно оружје и опрему. Све се правда нередима у граду Фергусон, када су после убиства ненаоружаног 18-годишњег Афроамериканца од стране полиције, али који је опљачкао продавницу, тамнопути Американци изашли на масовне протесте који су прерасли у нереде са уништавањем имовине, крађама и насиљем. Федералне власти су у град упутиле специјалне јединице полиције на оклопним транспортерима и другим борбеним возилима и са аутоматским оружјем да смире нереде.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *