Излог књиге

Добрица И. Вуловић
СРБИЈА – ЗЕМЉА ИЗБЕГЛИЦА
„Нови свет“, Београд

Ова тротомна студија Добрице Вуловића, дипломираног политиколога из Београда, првог комесара Комесаријата за избеглице, говори о настанку ове институције после сецесије Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине из некадашње Југославије и врстама помоћи која је избеглима стизала из разних делова земље и света.
Вуловић, који је на челу Комесаријата за избеглице био од 1992. до1994. године, на близу 3.000 страница документовано пише о првим потезима, настанку, развоју и улози ове хуманитарне организације. Износи разна сведочења избеглица, али и сарадника који су били укључени у рад Комесаријата, дочарава моменте из својих сусрета с највишим домаћим и страним представницима из ове области, а међу њима су Садако Огата, Ели Визел, Џејмс Грант и бројни шефови међународних организација, организација у УН, представници држава и влада, те специјалних мисија у УН и ЕУ, као и многи донатори из земље и иностранства.

Дијего Фузаро
ЛЕЧЕЊЕ ЕПИКУРОМ
Унија синдиката просветних радника, Чачак

Прво филозофско дело Дијега Фузара преведено на српски језик представља увод у опште идеје Епикурове филозофије којом он, на више фронтова, тежи да пробуди поверење у хуманизам. Епикур иде до те мере да и о стварности, како примећује у уводној речи Катарина Мајсторовић, пише прескриптивно, нормативно, а у аксиолошкој сенци неприкосновене вредности човековог живота. Веома је храбро рећи да хоћете свет онакав какав би требало да буде, а не онакав какав јесте. То је прескрипција. То је захват интелектуалца, човека који мења свет снагом свог интелекта. Тако нешто је данас, толико векова после Епикура, једино и могуће, али и, обрнуто сразмерно потреби коју изражава, веома ретко. Стваралачка снага нас подсећа на важност наших појединачних живота, то је креација. А та снага долази из срца човечности, из етике.

Душан Микља
ПРЕ НЕГО ШТО БУДЕ КАСНО
„Лагуна“, Београд

Покушавајући да открије смисао загонетке Ко ће чути пад дрвета у пустој шуми и мотиве њеног пошиљаоца, њујоршки новинар Хуго Вулф прати трагове које му с непознате адресе доставља некадашњи управник федералног затвора, данас преобраћеник савести. Шта је то узнемиравало његову савест и зашто се пробудила после скоро пола века? Вулф није једини који то жели да открије.

Јован Д. Марјановић
ГЕНЕТИКА СТАРЕ И НОВЕ ЕВРОПЕ
Истраживачки развојни центар Вељко Милковић, Нови Сад

Ова студија је резултат вишегодишњег проучавања историје Балкана и историје европских народа из угла генетских истраживања. Након упознавања са достигнућима генетике на пољу проучавања миграција народа, аутор је писању ове књиге приступио са идејом да истражи има ли, и колико, истине у аутохтоној теорији о пореклу српског народа чији је заступник др Јован Деретић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *