Почетна / Интервју / Џералд Селенте – Сиромашни ће подизати устанке

Џералд Селенте – Сиромашни ће подизати устанке

Од Источне Европе до Француске и Британије све је више људи згађених естаблишментом. Владе се све бруталније обрачунавају с њима како би им сломиле вољу. И неки ће је изгубити, а неки не

Традиционално, почетком нове године, читаоцима „Печата“ представљамо водеће трендове у свету, засноване на анализи Џералда Селентеа, препознатог у глобалним медијима као „најпоузданије име у праћењу светских трендова“ након што је предвидео колапс СССР-а, две последње економске рецесије, слом dot-koma, азијску валутну кризу 1997, слом светске берзе 1987, глобалну финансијску кризу 2008. године.

Предвиђање трендова, посао којим се бавите веома успешно, зависи од деловања економских законитости. Како бисте описали то своје звање данас, у време када је оно што смо називали економијом претворено у наметање закона којима се легализује универзална пљачка човечанства?
Најпре бих искористио ову прилику да недељнику „Печат“ и нашим читаоцима пожелим све најбоље у овој години. Када је реч о економским законитостима, један од водећих трендова за 2019. назвали смо „Економски 11. септембар“. Њиме смо желели да упозоримо да је мехур дуга од 250 трилиона долара пред експлозијом. Ово предвиђање засновали смо на ономе што су Федералне резерве у САД радиле прошле године, а то је подизање каматних стопа четири пута. На основу онога што су најављивали, очекивано је да их подигну и ове године, и то три-четири пута. И онда је, изненада 4. јануара, председник Федералних резерви Џером Пауел, непосредно након што су објављени бројеви који су показали да је прошлогодишњи раст стопе запослености и пораст цене рада на тржишту рада био највећи током протеклих десет година, рекао да ће бити „стрпљиви у подизању каматних стопа ове године“, сигнализирајући да очекује успоравање подизања референтне камате у 2019. години. Они су, дакле, спремни да убризгају још монетарног метадона у игру како би одржали ниске каматне стопе. То је хероинска зависност која захтева непрекидно убризгавање нових доза. Али медији о томе не желе да говоре и не желе да се осврћу на претходне догађаје. А уколико бисмо се вратили у фебруар 2018, сетили бисмо се да је, када се након Трамповог релија повећао број запослених и када је скочила цена рада, ФЕД изјавио да ће подићи референтну каматну стопу из тих разлога. И ево сада имамо дијаметрално супротну одлуку ФЕД-а, у условима феноменалног пораста запослености и најбоље цене рада у протеклих десет година. ФЕД је променио пројекцију повећања камате у 2019. наговестивши да ће уместо раније предвиђена три пута, ове године само двапут подићи референтну стопу. Према новој прогнози, смањена је и горња граница ФЕД-ове референтне камате дугорочно на 2,8 одсто с првобитно пројектована три одсто.
„Економски 9/11“ спреман је да удари и изазове пропадање капитала и тржишта широм света, и прети да уруши многе економије које су већ у рецесији или су кренуле у рецесију. У Јапану је бруто домаћи производ (БДП) у току последња три месеца опао за 2,5 одсто, Немачка улази у рецесију и смањује пројекцију раста, што се генерално дешава у еврозони, упркос негативним каматним стопама. Дуг Кине сада износи преко 30 трилиона долара и кинеска економија се успорава, њена малопродаја је најслабија у протеклих 15 година. Продаја аутомобила, на пример, најслабија је од 1990, тако да ће и она морати да упумпава велике количине јефтиног новца у систем. То се дешава широм света и јефтин новац упумпава се са циљем одржавања Понзијеве шеме. Да ли ће се ово зауставити? Привремено – да, али на дуже стазе они ће изаћи с новим решењем како би лагали људе и наставили да упумпавају јефтин новац у систем. Од Источне Европе до Француске и Британије све је више и више људи згађених естаблишментом, било да се ради о „Жутим прслуцима“, Алтернативи за Немачку (AfD), италијанским покретима Лига за Север и Пет звездица. Када људи све више сиромаше и када више немају шта да изгубе, јавља се побуна као израз згрожености политичким системом. Видећемо све више и више устанака због тога што је економија подешена да не ради за обичне људе већ за богате. И то нису само речи, непоткрепљене чињеницама. У САД воле да кажу да смо ми слободни људи а према Оксфам извештају (Oxfam report) осморо људи поседује више новца него половина светске популације заједно.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *