Почетна / Интервју / Драган Раденовић – Подигнути мач Русије

Драган Раденовић – Подигнути мач Русије

Источно питање и даље стоји отворено, а велики песник Тјутчев узвикује, храбрећи нас и уздајући се у заједничку судбину Словена: „Вама не опраштају Русију, Русији не опраштају вас…“

Виталиј Чуркин је био веома занимљив човек, оставио је дубоке трагове у српском и руском народу, а мени је – као блиском пријатељу – припала част да извајам његов споменик. Приказао сам га с његовим карактеристичним покретом десне руке, док преко леве има пребачен мантил, као плашт, тогу какву су носили антички мислиоци. У античка времена на тај начин се показивала жеља за аргументованим дијалогом са саговорницима. Скулптура је висока је 2,7 м, а биће постављена у Владимирској области, у Подмосковљу, 100 км удаљеном од Москве, каже у разговору за „Печат“ вајар, проф. др Драган Раденовић, један од ренесансних интелектуалаца широког спектра. Скулптура Виталија Чуркина, дипломате, интелектуалца и великог пријатеља српског народа, а коју је извајао наш саговорник, уз највише државне почасти биће постављена у Маринкину, родном месту Виталија Ивановича.
Познато је да имате специфичан емотивни однос и према Русији, и према Виталију Ивановичу.
Као и већина Срба и ја сам заљубљен у Русију. Наши заједнички корени сежу далеко у историју, а недавно је председник руског географског друштва, уједно и председник Руске Федерације, изјавио – на основу озбиљних научних истраживања – да њихова империја, Велика Тартарија, траје већ 40.000 година. Треба им веровати.
Руском народу сте поклонили и бисту цара Николаја.
Извесно време, почетком деведесетих година, живео сам у Царском селу. У потпуно урушеној цркви, у крипти, на месту на ком се молио цар Николај, баћушка Варсанухије инсистирао је да ту стојим за време службе. У знак захвалности за гостопримство направио сам полуфигуру цара Николаја која сада стоји недалеко од реновиране прелепе богомоље. Николај Други је пример подвижништва у православљу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *