Цариградски патријарх и крв у Украјини

Како и зашто се светско православље нашло на жестоком удару господара таме глобализма

На редовној годишњој конференцији за медије крајем 2018. председник Русије Владимир Путин говорио је и о црквеној ситуацији у Украјини после одлуке цариградског патријарха Вартоломеја да подржи расколничку „аутокефалну цркву“.

ПУТИНОВА ПОРУКА Рекао је: „Оно што се сад дешава у православљу је, како народ каже, уму несхватљиво. То је директно мешање државе у црквени, религиозни живот. Таквих ствари није било још од доба Совјетског Савеза. Ето шта су, на несрећу, створили: уједињену расколничку цркву истанбулске јурисдикције. То је то: не свиђа им се московска јурисдикција, зато ево истанбулске јурисдикције. Обратите пажњу: Украјинска црква Московске патријаршије била је сасвим независна. Можда се о томе мало зна, али то је фактички сасвим независна црква. Они су радили све самостално, и епископе су бирали сами. Једина веза је била духовна, помињали су патријарха московског и све Русије. И то је све. А гледајте какву сад независност добијају из Турске, од турске патријаршије. Они (Цариград) ће обављати и постављења, и то многа, а даваће и паре у Истанбул, што је најбитније. Мислим да је Вартоломејев најважнији мотив да потчини ту територију, и да на томе још и зарађује. Сматрам да је то најбитнији мотив, поред, наравно, подстицаја из Вашингтона. То што је амерички државни секретар овим поводом телефонирао у Кијев и разматрао дату тему – то се ни у шта нормално не може уклопити. То је недопустиво. Ипак се дешава. И то уочи предизборне кампање, само да би се расцеп између руског и украјинског народа продубио. То је, наравно, политичка позадина, и ништа добро у вези с религиозним слободама од тога бити неће. То је јавно и грубо кршење верских слобода. Од свега ме највише брине што следи преотимање имовине, које, суштински, већ траје. То може бити врло тешко, и може да добије, недајбоже, крвави расплет, што нико не би желео. Жао ми је људи који ће бранити своја права, они су незаштићени и ненаоружани, то су углавном старије жене. Али опасност од отимања имовине постоји.“
Тако је Путин уочио суштину страшних збивања која чекају Украјину зато што је цариградски патријарх стао на страну непријатеља Цркве од Истока.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *