Почетна / Свет / БИТКА ЗА ВИСОКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

БИТКА ЗА ВИСОКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

ТРГОВИНСКО РАТОВАЊЕ

Посматрано из Вашингтона, циљ трговинског рата је да се извуче што већа корист за америчке компаније, да се Пекинг врати на подношљивији технолошку дистанцу и да се при томе успори кинески привредни раст, како би земља била гурнута у замку средњег нивоа развијености. Тада би, према америчкој стратегији, постала кооперативнија и знатно осетљивија на америчке притиске

Прошле године „Хуавеј мејт 20 про“ постао је глобални хит, а ова компаније је саопштила да је, упркос трговинском рату Кине са САД, продала чак двеста милиона мобилних телефона. Имајући у виду овај податак, хапшење ћерке оснивача компаније „Хуавеј“ у Канади, по налогу америчких власти, и високопозиционираног службеника у Пољској, попримају логичније контуре.
Очигледно је да се тежиште трговинског рата, у ком тренутно влада примирје, с питања америчког дефицита преселило на поље високих технологија. Не само да „Хуавеј“ и друге кинеске компаније квалитетом производа сустижу западне такмаце већ су кинеске технологије све више присутне и у другим сферама живота на Западу.
На пример, градска полиција Њујорка увелико користи технологију надзора развијену у Кини. Кинеске камере и кинески софтвер за препознавање и идентификацију лица надзиру данас грађане Њујорка, доприносећи њиховој безбедности. Кинеске технологије, развијене и унапређене на основама заједничких улагања, сада већ дувају за врат америчким, јапанским и западноевропским.
Стога Венди Ву, аналитичарка листа „Саут Чајна морнинг пост“, оправдано примећује да Вашингтон ем захтева да Пекинг оконча праксу преноса технологија на кинеске партнере у пословима заједничких улагања, ем почиње да преиспитује рад кинеских истраживача који живе и раде у САД.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *