Амерички шамар Европској унији

Администрација Доналда Трампа је поткрај 2018. једнострано снизила статус дипломата ЕУ у Вашингтону, при чему јој на памет није пало да о промени обавести објект промене – амбасадора ЕУ или Брисел, као седиште ЕУ

За „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић Мекина

Односи између Европске уније и САД су од доласка Доналда Трампа на место америчког председника у силазној фази, а однедавно су се још више погоршали, после најновијег ударца Вашингтона на рачун вазала из Европе.

Ради се заправо о невиђеном дипломатском скандалу, који је прошао безмало незапажен у светлу свакодневних „скандалозних“ вести које непрестано производе амерички председник и његова администрација, преокупирана сама собом како због буџетске блокаде, тако и поводом размирица око градње зида према Мексику.
[restrict]

ВАЗАЛНА ЕУ Да је дошло до радикалне промене у односима између Вашингтона и Брисела, као престонице ЕУ, европској дипломатији је почело да свиће 5. децембра лане, када се изасланик Европске уније нашао на списку званица позваних да присуствују сахрани некадашњег америчког председника, али као – последњи у низу. С обзиром на то да се о таквим и сличним приликама веома пази на редослед и дипломатски протокол, јасно је да се представник ЕУ осетио увређеним. Његово негодовање, међутим, није уродило плодом. Убрзо је откривен и разлог – администрација Доналда Трампа је поткрај 2018. једнострано снизила статус дипломата ЕУ у Вашингтону, при чему јој на памет није пало да о промени обавести објект промене (реченог амбасадора ЕУ) или Брисел, односно седиште ЕУ.

Нема сумње да описано минирање статуса ЕУ у Америци, које је одобрено с највишег места у Белој кући, представља још један дипломатски шамар Европској унији с којом САД „негују“ све лошије односе и према којој показују једнаку меру (не)поштовања, као и према сличним вазалним режимима из Азије и Африке.

Европску унију у САД је до немилог открића представљао посебан дипломата, који је уживао статус амбасадора. Уз њега, највишег представника Уније у Америци, своје посебне амбасадоре у Вашингтону има, међутим, и свих 27 држава чланица ЕУ плус Велика Британија која Унију ускоро напушта. Ту праксу је нетом укинула актуелна америчка влада која је напрасно одлучила да амбасадору ЕУ, који представља Унију као међународну организацију на америчком тлу, одузме амбасадорски статус и додели му нижи ранг „вође мисије делегације ЕУ у САД“. Речју, Унија у Америци више нема свог амбасадора.

СИТНИЦЕ КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ Промена на први поглед изгледа као козметичка и не посебно болна, али у дипломатским круговима су то „ситнице које живот значе“. Зато је потез Вашингтона не само скандалозан из визуре ЕУ (јер открива величину срозавања њеног угледа на међународном паркету) него и видљив доказ озбиљног погоршања односа на линији Вашингтон–Брисел. Даље, то је уједно путоказ осталим државама широм света како да и саме третирају ЕУ, чији је кредибилитет озбиљно начет.

У дипломатији, симболика, куртоазија и поштовање одређених уврежених правила и дан-данас имају велику тежину, чак непроцењиву важност. Зато се потезима, какав је начинила влада САД, шаље снажан сигнал другим земљама и јасно показује однос и став према некој другој држави или заједници држава, у конкретном случају ЕУ. Управо зато оваква америчка одлука посебно погађа ЕУ, не само зато што јој је нож у леђа зарио досадашњи традиционални пријатељ и савезник него и зато што је Брисел, слањем заједничког амбасадора у Вашингтон, демонстрирао свету – на симболичком нивоу – јединство ЕУ кроз постојање јединствене спољне политике. На страну што је та политика све чешће заједничка само на папиру, док у пракси свако вуче на своју страну, у складу са сопственим интересима. Али сада је нико други него баш Вашингтон раскринкао, чак брутално разбио и последњу илузију о „заједничкој европској спољној политици“, уједно недвосмислено показавши да САД уопште не маре ако би ЕУ била разједињена, нити им то смета, напротив. Нема сумње да ће овакав гест Вашингтона имати далекосежне последице, а у првом реду се смањује вероватноћа да ће представник дипломатије ЕУ у САД убудуће добијати позивнице за иоле важније догађаје у тој земљи.

„Не знамо тачно зашто су то учинили, јер нас о томе нису ни обавестили. Али могу да потврдим да тај потез Вашингтона од стране врха ЕУ није био примљен а још мање схваћен у Бриселу као нешто – позитивно“, потврдио је за „Дојче веле“ представник ЕУ у Вашингтону који је желео да остане неименован. Николас Бернс, некадашњи дипломата у администрацији Џорџа Буша, ову је одлуку Доналда Трампа описао као „непотребан и неразумљив ударац Европској унији“.

ОБАМА ДАО, ТРАМП УЗЕО Све то је лоша вест и за досадашњег амбасадора ЕУ у САД Дејвида О’Саливена. Још средином прошле године су шефови ЕУ у Бриселу уочили да њихов амбасадор није био позван на многе важне догађаје у САД, док је у ранијем периоду увек био перјаница у првом реду, међу првопозванима. Да није по среди грешка или усамљени инцидент него је на делу нова политика америчког председника према ЕУ, дало се наслутити из понижења која су стизала једна друго, јер тзв. европски амбасадор или није био позван на неки важан друштвени и дипломатски догађај, или је био смештен међу „дипломатске парије“ – посленике из земаља које Америци нису у врху приоритета. Тако су у Бриселу постепено дошли до спознаје да је амбасадор ЕУ у Америци деградиран, и то највероватније још октобра 2018, а најкасније почетком новембра.

У круговима европске дипломатије оцењују да овакав Трампов гест „свакако има политичку позадину“, те је резултат „антиевропске политике садашњег председника САД“. Тај став је изнео један од виђенијих европских дипломата, а опште стање је најбоље описао колумниста РТ Финијан Канинхем. „Трампова дипломатска деградација ЕУ је још један шамар… а што друго су вазали и могли да очекују?“, цинично је коментарисао, уверен да је све то последица строгог поштовања дипломатског протокола, те зато Трамп није нешто нарочито погрешио већ је поступио – правилно.

„Према опште усвојеном гледишту, амбасадор је представник једне државе у другој држави. ЕУ је захваљујући одлуци претходног председника Барака Обаме својевремено испословала свом представнику статус амбасадора – упркос постојању још 28 њених амбасадора. Обама је представника дипломатије ЕУ у Америци произвео у амбасадора септембра 2016. године. Али зашто и чиме би једна ЕУ заслужила тако привилегован положај? Најзад, такав положај нема ни Афричка унија која у свом чланству има два пута толико држава колико ЕУ, и представља бар двапут више људи у Вашингтону него што их има цела Европска унија; па упркос томе у Америци има само статус ’међународне организације’. Ако је ЕУ био дат ексклузиван положај амбасадора, зашто исто не би важило и за Афричку унију или било коју другу регионалну организацију, попут на пример Заједнице независних држава, чија је чланица и Русија, или на пример за азијску групу АСЕАН?“, указао је Канинхем.

„Био је оправдан Трампов шамар Европској унији поводом укидања њених привилегија. Уображена ЕУ има наопако виђење сопствене величине и значаја, који су пренадувани и пуни охолости. Све док се вође ЕУ не ухвате укоштац с хегемонистичком ароганцијом и заиста се заузму за права народа које представљају – а пре свега у циљу градње мирољубивих односа с Русијом – све до тада ЕУ заслужује да се с њом поступа с презиром који вазалима не гине“, закључује Финијан Канинхем.

ТРЕНД ОПАДАЊА ЕУ Да је његова оцена веродостојна потврђују и „мегатрендови у светској политици“; чињеница је да Европска унија на светској сцени из године у годину „вреди“ све мање. Центар моћи у свету се премешта у југоисточну Азију, и сва је прилика да ће Европа у наредном надгорњавању између великих светских сила играти споредну ролу. То је закључак који деле познаваоци геополитике, при чему упиру прстом и на последњи сукоб који већ дуго тиња између земаља окупљених под кишобраном ЕУ и првог човека САД. Трамп, откако је ушао у Овални кабинет, прети осталим чланицама НАТО-а због њиховог скромног доприноса у заједничку благајну Северноатлантске алијансе, а уз то нису скинуте с дневног реда ни царине на алуминијум, гвожђе и аутомобиле, као и многе друге несугласице између западних савезника. Сада су, коначно, избиле у први план на (досад) незапамћен начин – минирањем дипломатског статуса представника ЕУ у САД.

Све то је тек врх леденог брега веома лоших односа између САД и ЕУ, који падају на све ниже гране откако је јула прошле године Доналд Трамп назвао ЕУ „непријатељем САД“. То би требало да имају пред очима и дипломате у Србији, нарочито када се баве горућим питањима, као што је питање Косова. Само неспособна и неодговорна дипломатија не би бар покушала да искористи све веће разлике и пукотине у, наизглед, „јединственом фронту САД и ЕУ“.    

[/restrict] unshaven girl срочно займ на карту без отказаone займзайм 50000 рублей

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *