ТРОУГАО ПРИМАКОВА : СТВАРАЊЕ НЕЗАПАДНОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

ШТА БИ СВЕТУ ДОНЕЛО ПРИБЛИЖАВАЊЕ КИНЕ И ИНДИЈЕ

Хазардерскаа игра Вашингтона око нерешених и веома компликованих питања кинеско-индијских односа уплашила је и њихове суседе из азијско-тихоокеанског региона и све људе добре воље. Због тога се појавило веома важно и актуелно питање: колико су Делхи и Пекинг способни (и спремни) да превазиђу противречности и крену путем дипломатског, али спорог начина решавања доскора нерешивих проблема, или ће ипак ићи на сукобљавање?

Први кораци у помирењу Кине и Индије учињени су пре четири године, на самиту БРИКС-а, када су разговарали кинески председник Си Ђинпинг и индијски премијер Нарендра Моди. Овим дијалогом, који је „удесио“ руски председник Владимир Путин, створени су услови за развој двостраних односа, али и подстакнута нада да се проблеми могу решити мирним путем, а најтежи од њих је територијални спор. „Нерешено, не значи нерешено заувек“, каже руски експерт Пјотр Акопов, додајући да „нема нерешивих геополитичких противречја“.

ВЕЛИКИ ЈУЖНОАЗИЈСКИ ПРЕОКРЕТ Алексеј Купријанов нову политику Кине и Индије описује за портал globalaffairs.ru као „велики јужноазијски преокрет“. Наиме, систем међународних односа у Јужној Азији, захваљујући започетој сарадњи Индије и Кине, налази се на прагу великих промена. Процес је тешко видљив, али Кина и Индија, два регионална лидера која већ 50 година живе у атмосфери хладног рата, постепено граде међусобне везе. Систем који се ствара одразиће се на спољне политике многих држава, не само у Евроазији.
Све се ради по плану који је раније осмислио и разрадио Јевгениј Примаков, а који је у медијима назван „стратешки троугао Примакова“ или само „троугао Примакова“ (Русија, Кина и Индија). „Троугао Примакова“ може да се успешно супротстави доминацији САД и НАТО-а, што је интерес све три државе које га чине. Интересантно, „Троугао Примакова“ представљен је у Њу Делхију још децембра 1998, за време посете Јевгенија Максимовича Примакова, три месеца пре краха јалтско-потсдамског светског поретка, тј. до НАТО напада на Југославију. „Троугао Примакова“ осмишљен је управо у тренутку објаве „краја историје“ од стране америчког геополитичара Френсиса Фукујаме, тј. објаве победе либерализма, што је значило да нема потребе да човечанство трага за другим путевима своје будућности.
„Троугао Примакова“ заправо је понудио решење за све три државе, јер уколико би се појавио снажнији кинески национализам, највише би штете нанео самој Кини, јер ни Индија ни Русија нису спремне да признају Кини првенство. Зато је решење тространа сарадња (без првенства). Другим речима, Русија, Индија и Кина су самом логиком историје „осуђене“, ако не на стварање коалиције, онда бар на јединство које ће им омогућити успешан отпор тежњи САД да загосподаре светом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *