Струјно коло Србија–ЦЕРН

Пише Дијана Ивановић

Како наша земља у ЦЕРН-у истражује где су границе технолошког развоја које јој Запад допушта

Усред леденог и мирног женевског јутра, била је недеља 7. фебруар пре тачно четврт века, из дубине нуклеарне машине на којој већ годинама живи овај швајцарски град одјекнуо је као бомба текст са насловне стране швајцарског недељника „La Suiss“: „ЦЕРН оптужен да помаже Србима“.

ОРУЖЈЕ ЗА МИЛОШЕВИЋА У тексту се даље објашњава да Срби у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) праве оружје за Милошевића и да се крши ембарго кроз обуку научника да направе циклотрон који може да се користи у војне сврхе, какав поседује Пентагон за своја војна истраживања. Рад српских научника „спакован“ је у тајне војне планове примене циклотрона.
Била је то денунцијација колега из Хрватске, класична намештаљка на коју су Срби лаковерно насели, нашироко причајући Хрватима о пројекту на којем раде. Истога дана се састала управа ЦЕРН-а и донела одлуку о избацивању српских научника из ове организације.
Ипак, да је, пре свега, то била политичка прича показује чињеница да су српски научници читавих годину дана напуштали ЦЕРН износећи полако, сандук по сандук, преко једне пријатељске лабораторије у Француској, огромну количину своје опреме коју су добили у ЦЕРН-у. Иначе, у то време пет српских научника је са својим породицама живело у ЦЕРН-у, где су уз огромну подршку и посебан статус радили на зачецима акцелератора „Тесла“ јер су церновци управо у Србији хтели да оснују испоставу за југоисточну Европу. Србија се у ЦЕРН, после две деценије, вратила 2012. године у статус придружене чланице.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *