СРЂАН ПЕРИШИЋ – Српска елита не разуме геополитику

Фотографије ИВАН ДОБРИЧИЋ

Србија треба да схвати да то што већ сто година покушава да постане део Запада, а то је било и у време социјализма, Србији и Србима доноси само страдање

Дoктор Срђан Перишић припада кругу најугледнијих српских геополитичких аналитичара млађе генерације. Перишић је однедавно саветник за политичка питања Милорада Додика, српског члана Председништва Босне и Херцеговине. Иначе предаје међународне односе и геополитику, а одличан je познавалац дешавања у највећој држави словенског света о којој је написао књигу „Нова геополитика Русије“. У интервјуу за „Печат“ износи своје процене актуелних, али и будућих геополитичких „игара“ на простору бивше Југославије, као и односа међу великим силама који би могли имати последице по будућност српског народа.

Како видите садашњи геополитички положај Србије у ситуацији када Вашингтон настоји да одстрани „малигни“ руски утицај с нашег простора, а званични Београд покушава да постигне „компромисно решење“ с Приштином о разграничењу?
Србија се налази у тешкој ситуацији, али је она боља него пре десет, двадесет или тридесет година. Европске силе и САД које су заједно споља учествовале у разбијању Југославије и даље Србију и Србе виде као геополитичког противника. То се симболично видело у Паризу, у третману Србије на свечаности обележавања сто година од завршетка Првог светског рата. Сада су те силе усмерене ка заокруживању независности Косова и одвајању Србије од сарадње с Русијом, јер се та сарадња последњих година обновила. Другу димензију тешког положаја Србије чини српска елита. Нажалост, њен највећи део је још увек заслепљен Западом и од те заслепљености не разуме западну геополитику. Међутим, и поред тешке позиције за Србију постоји шанса. То је промена међународног поретка. Ту промену морамо да разумемо. Ако Србија није разумела шта се десило рушењем Берлинског зида 1989, да је тада дошло до смене међународног поретка, надам се да ће разумети садашње глобалне и европске промене.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *