ПОБЕДА ДВЕ МЕРКЕЛОВЕ

Рођена под срећном политичком звездом: Победа Анегрет Крамп Каренбауер („мале Меркел“) на хамбуршком конгресу владајуће странке минулог викенда представљала је, индиректно, (и) победу Ангеле Меркел – да је више гласова добио (нестрпљиви) Фридрих Мерц, њени канцеларски дани би (највероватније) били одбројани. Већ у „добрим годинама“ (63), Мерц тешко да би одлагао јуриш на најважнији политички положај у земљи до истека (четвртог) канцеларкиног мандата

Само се наизглед ништа радикално и превратничко није догодило на последњем изборном скупу највеће немачке политичке странке, Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) минулог викенда у Хамбургу. Много је тога, наиме, варљивог, и заваравајућег, што је остало (само) у наговештају. И што ће се тек показати, и открити, у стварном значењу, и значају, у недељама које следе.
Ни заглушујуће, готово десетоминутне овације којима је поздрављена, и после (пре)дугих осамнаест година испраћена с партијског трона Ангела Меркел, нису могле да пригуше драму која, испод површине, увелико кључа, и тутњи у разуђеном рељефу велике странке.
Доста тога је у овом страначком превирању, очигледно, у „тренду“ који пустошно витла континентом, рушећи, готово по систему домина, заредом, некад утицајне, традиционалне (етаблиране), партијске формације. Оне су, на пример, готово нестале с француске политичке сцене. Том тренду Хришћанско-демократска унија, наизглед, и засад, донекле одолева. Истина уз много ожиљака, после серије изборних неуспеха, од којих су неки, по тежини и размерама, били заиста „историјски“: иако је остала (још) најјача политичка снага у земљи, забележила је, и на последњим изборима за Бундестаг, најслабији резултат од њеног послератног оснивања.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *