КП Кине – француска судбина Денг Сјаопинга

Четири деценије кинеских реформи

Од свих западних филозофија марксизам је најмање удаљен од општих оријентација кинеске мисли. С обзиром на то да су неки од најважнијих кинеских вођа били на школовању уз рад у Француској, може се рећи да је модерна Кина на неки начин зачета у тој земљи

Пре него што је озваничила успостављање дипломатских односа са Сједињеним Америчким Државама (САД), првог јануара 1979, НР Кина је децембра претходне године потписала уговор са компанијом „Кока-кола“. У овој реченици садржани су само на први поглед укус и боје кинеских реформи које је започео Денг Сјаопинг.
Кинеска реформа, четири деценије касније, приближава се све више прокламованом циљу: друштву имућних људи које је у основи искоренило сиромаштво.
Реформа је започета пре тачно четрдесет година. На Трећој пленарној седници Централног комитета КП Кине, одржаној децембра 1978. године, одлучено је да, како у Кини кажу, партијски рад буде усмерен ка модернизацији социјализма, реформи и политици отварања.
Личност Денг Сјаопинга, као реформатора, релативно је добро позната српској јавности. Занимљиво, неприкосновени утемељивач и вођа кинеских реформи, које су земљу довеле до самог врха светске привреде, али и политичке и војне моћи, никада није био шеф државе.
Био је министар финансија (1953–1954), први потпредседник владе, односно Државног савета (1975–1983), председник Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције (1978–1983), председник Централне војне комисије НР Кине (1983–1990), партијске Централне војне комисије (1981–1989) и Централне саветодавне комисије КП Кине (1982–1987).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *