КОГА ЈЕ ТРАМП ПОБЕДИО У СИРИЈИ

ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИКЕ

Трампова одлука о повлачењу снага из Сирије изазвала је бурно реаговање и на „домаћем фронту“, укључујући и његових најближих сарадника, попут министра одбране Џејмса Матиса, који је поднео оставку. Али шта се заиста крије иза овога?

Многи су били изненађени када је председник САД Доналд Трамп 19. децембра објавио да ће повући америчке војнике из Сирије, јер је Исламска држава „поражена“. Овај Трампов потез, међутим, никако и никоме не би требало да буде изненађење. Истина је да се Трамп за то залаже већ годинама и да је повлачење најавио још пре шест месеци. Истина је, такође, да су амерички војници на територији Сирије били без икакве правне основе, без икаквог међународног мандата или дозволе легалне и легитимне сиријске власти. Због тога су америчке снаге у овој земљи формално-правно биле нелегална окупациона сила која је кршила суверенитет Сирије и међународно право. Истина је и, како је то Трамп рекао, да је Исламска држава доживела „историјски пораз“, али јој га нису нанеле америчке снаге, него у првом реду сиријска армија, Русија, Иран и Хезболах. Трампово самохвалисање делује гротескно, посебно ако се узме у обзир да су терористичке и исламистичке групе које су у последњих осам година харале Сиријом добијале помоћ и подршку управо од САД, НАТО-а и других регионалних америчких савезника.
Трампова прича о „победи“ је, када се загледа мало дубље, само покриће за одлуку мотивисану сасвим другим разлозима и она заиста јесте победа, али не над Исламском државом него над њеним створитељима – америчком дубоком државом и ратним јастребовима.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *