Јавни или Орбанов интерес

Провладини медији у Мађарској удружили су се у конгломерат који обухвата кабловске телевизије, интернет-портале, радио-станице, таблоиде…

Више од 400 медија лојалних влади премијера Виктора Орбана удружило се 3. децембра у Мађарској у кровну организацију – Средњоевропску фондацију за штампу и медије. Премијер је нову фондацију посебним указом изузео од обавезне провере мађарског тела за конкуренцију, а тај је потез, без даљих објашњења – оправдао јавним интересом.

ОРБАНОВ МЕДИЈСКИ КОНГЛОМЕРАТ Нови конгломерат окупља медије који су и досад били наклоњени властима, а њихови власници углавном су пословни људи блиски Орбану и његовим партијским сарадницима. Нова Средњоевропска фондација за штампу и медије обухвата кабловске телевизије, интернет-портале, радио-станице, таблоиде и спортске новине и све часописе и друга гласила Мађарске на нивоу жупанија.
Медије су досадашњи власници (како сами истичу) фондацији предали у виду „поклона“. Критичари међутим, тврде, да Орбан у Мађарској постепено спроводи процес потпуног гашења свих независних медија. Протеклих година десетине медија критички настројених према Виктору Орбану променило је власнике, а последица је да се у мађарској јавности може чути далеко мање информација које одударају од званичне политике власти.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *