Излог књиге

Др Борис Стојковски, Срђан Ерценан, др Валентина Вуковић
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА: ОСАМ ВЕКОВА ИСТОРИЈЕ У СЛИЦИ И РЕЧИ
„Дата статус“, Београд, 2018

Монументални преглед осамстогодишњег историјског хода најстарије институције у нашем друштву, од како се Свети Сава изборио за њену самосталност 1219. године. Први илустровани преглед историје СПЦ приказује континуитет осмовековног трајања на свим географским просторима на којима је своју мисију традиционално вршила Српска православна црква, од средњовековне историје зачете у Старој Србији, преко Београдске и Карловачке митрополије, па до босанског епископата и представника црногорске теократије. Више од 400 фотографија високог квалитета, дела реномираних и награђиваних аутора која дочаравају највише домете културних достигнућа и српске црквене уметности, драгоцени експонати из највреднијих ризница попут дечанске, пећкопатријаршијске и крушедолске, као и из Галерије Матице српске, Архива САНУ у Београду и Сремским Карловцима, Музеја Војводине у Новом Саду, Музеја Српске православне цркве у Београду и Сремским Карловцима, епископских резиденција. Ту су и животописи свих предстојатеља (архиепископа и патријараха) Српске цркве од Светог Саве до Његове светости патријарха српског господина Иринеја.
У књизи су садржани и разноврсни подаци и занимљивости из житија, летописа и повеља, као и из извора византијске, латинске и влашке провенијенције. Стручни аутори др Борис Стојковски, Срђан Ерцеган, др Валентина Вуковић и њихови сарадници (историчари, медиевалисти, теолози и историчари уметности) истражили су обиље историјске грађе, као и богату литературу на српском и бројним страним језицима, како би се језгровито, али научно релевантно и поуздано, приказало богатство историјског наслеђа Српске православне цркве.

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ: ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ ВОДИЧ
„Дата статус“, Београд, 2018

Први светски рат, вођен од 1914. до 1918. године, био је трагичан сукоб епских размера што је оставио неизбрисив траг у колективном сећању земаља које су у њему изгубиле читаву једну младу генерацију. У овој визуелно импресивној књизи непосредно се приповеда о току рата, при чему се оживљавају искуства колосалних сукоба, као што су Галипољска битка, битка на Соми, Верденска битка и Колубарска битка, и бележе лична сведочења бораца и цивилног становништва. Посебна пажња посвећена је развоју технике и технологије и њеном утицају на ратна дејства. Аутори нису занемарили ни живот обичног човека у позадини фронта, друштвене промене подстакнуте ратом, као ни страдања и патње цивилног становништва. Ова књига написана је на основу проверених чињеница које су поткрепљене броујним фотографијама да би се омогућило лакше разумевање рата што је променио ток историје.
Скупо плаћено учешће Србије у Великом рату маестрално је представио српски војни историчар др Далибор Денда, који у ауторском тексту читалачкој публици пријемчивим језиком открива нови поглед на историјске догађаје. У делу Србија 1914–1918. приказане су велике победе српске војске 1914, њено страдање током повлачења преко Црне Горе и Албаније, али и васкрс и нове победе на Солунском фронту 1916–1918. године. Убедљиви описи епидемије тифуса, страдања војника и цивила у логорима и под окупацијом, поткрепљени сведочанствима очевидаца, дубоко се урезују у памћење читалаца. У тексту је истакнут и допринос српских добровољаца из Војводине, Босне, Херцеговине, Лике, Баније, Кордуна, Далмације и Боке Которске тријумфу Србије у Великом рату и дат је опис Топличког устанка као једине побуне у Европи под влашћу Централних сила.

Јавор Рашајски
СВЕ ПТИЦЕ СРБИЈЕ
„Лагуна“, Београд, 2018

Овај свеобухватни водич представља комплетну слику о дивном свету птица Србије. У њему је преко 1.200 цртежа у боји, резултат вишедеценијског рада академског сликара и врхунског познаваоца птица Јавора Рашајског. Дате су и прецизне УТМ карте за сваку врсту, тако да лако можете видети њихову распрострањеност, доба године када су присутне, као и њихову учесталост. Посебни симболи означавају да ли је приказана птица станарица, селица, зимски гост. Приручник се лако претражује и може послужити као кључ за препознавање врста. Конципиран је тако да га могу користити сви – од школараца до професионалаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *