“Илегална окупациона формација, не ступајте у редове”

Војска Косова за Београд представља илегалну окупациону формацију на територији Србије, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у обраћању јавности. Како је навео, такозвана војска формирану је са циљем насилне промена граница земље.

Ђурићев говор преносимо у целости: 

“Парламент привремених институција самоуправе у Приштини је данас, без учешћа српских представника, по једнонационалном диктату албанске већине на Косову и Метохији, а супротно свим важећим одредбама домаћег и међународног јавног права, донео одлуку о формирању тзв. војске Косова. Одлука о формирању тзв. војске Косова представља акт против мира и чин политичке агресије на нашу земљу. Ова одлука има за циљ да заокружи започети процес насилног одвајања дела територије Републике Србије и стварања албанске независне државе, тзв. „Републике Косово“, на читавом подручју А.П. Косово и Метохија. С обзиром да је одлука о њеном формирању донета супротно Уставу и законима Републике Србије, супротно привременом уставном оквиру Косова, али и супротно Резолуцији 1244 СБ УН и Војно-техничком споразуму из Куманова, којим је окончан оружани сукоб на Косову и Метохији 1999. године, тзв. војска Косова представља илегалну окупациону оружану формацију на подручју Републике Србије. 

Противправни и сепаратистички карактер ове илегалне окупационе формације јасан је и недвосмислен. Одлука о њеном формирању има за циљ насилну промену граница наше земље и нарушавање Уставом и међународним актима утврђеног положаја наше јужне покрајине. Све то, у условима у којима управо због покушаја једностраног и насилног наметања статуса још увек није доступно компромисно решење за уређење односа Београда и Приштине, односно Србије и Срба и политичких представника косовско-метохијских Албанаца. Тзв. војска Косова формира се и у тренутку у коме нити један једини Албанац није на суду одговарао за хиљаде убијених и несталих, стотине хиљада протераних грађана Србије у току и након оружаног сукоба на Косову и Метохији, и бројне друге злочине почињене управо од руке илегалних албанских оружаних формација.

Тзв. војска Косова формира се и уз јавну и неприкривену политичку, материјалну и логистичку подршку појединих држава које су пре две деценије извршиле оружану агресију на нашу земљу, у току које су убиле хиљаде цивила, а које својим деловањем у претходном периоду и данас јесу најодговорније за ситуацију на Косову и Метохији. Грађани Србије треба да знају да су управо ове државе следствено томе најодговорније и за данашњу одлуку парламента привремених институција у Приштини. У овом, за Србију веома тешком дану, представницима ових држава желим да поручим да народ Србије неће никада заборавити њихово деловање и да њихову подршку формирању тзв. војске Косова. Грађани Србије и српски народ доживљавају као дубоку увреду која ће оставити трајне и неизбрисиве последице. Подједнако нећемо заборавити ни подршку и пријатељство оних који су били са нама када је тешко. 

Међународне мисије на КиМ нису и не могу под било каквим изговором бити амнестиране од своје уговорно дефинисане обавезе да спрече деловање илегалних наоружаних група косовских Албанаца на територији Косова и Метохије. Захтевамо од Кфора да не дозволи деловање нелегалне „војске Косова“ на подручју Косова и Метохије и да исту разоружа и ситуацију врати у оквир предвиђен Резолуцијом 1244. Све друго значило би директну подршку противправном деловању са циљем окупације и насилног одвајања дела територије Републике Србије, што је противправно деловање кажњиво по међународним и прописима Републике Србије. 

Позивам грађане Републике Србије – Албанце, Србе и све остале, да не ступају у редове илегалне окупационе оружане формације тзв. војске Косова. Кривична дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије кажњива су вишегодишњим и строгим затворским казнама. Органи и службе безбедности Републике Србије имају задатак да утврде идентитет лица која приступају илегалној оружаној формацији тзв. војске Косова и да их лише слободе када год им постану доступна, а надлежни правосудни органи имају Уставом и законима дефинисану обавезу да ова лица казне и удаље из њихових средина, оног момента када овакве особе постану доступне надлежним органима. 

Председник Србије Александар Вучић, заједно са Владом и надлежним службама наставиће да предузима целисходне и потребне, Уставом и законима утврђене кораке како би очувао мир, безбедност и опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Србија је окренута миру, будућности и развоју. Верујемо у политичко, разумно и компромисно решење за све проблеме наслеђене из прошлости, али нисмо и нећемо ни по коју цену дозволити да наш народ на Косову и Метохији буде згажен, прогоњен и претворен у било чије робље“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *