Хуавеј 5Г: Тачка глобалне дисконекције

СЛУЧАЈ САБРИНЕ МЕНГ ВЕНЏОУ

Да ли је хапшење ћерке Жена Џенгфеја, оснивача „Хуавеја“ и бившег инжењера кинеске војске, само амерички потез у трговинском рату који злоупотребљава међународни правни систем или је по среди акт који је довео до ивице пуцања односе две земље?

Најпре су Канађани 1. децембра на аеродрому у Ванкуверу ухапсили Сабрину Менг Венџоу (46). Хапшење можда не би забринуло никога, осим породице и пријатеља ухапшене, да се није радило о ћерки оснивача компаније „Хуавеј“. Хапшење ћерке Жена Џенгфеја (Ren Zhengfei), оснивача и власника „Хуавеја“, особе која се налази на највишој финансијској позицији у компанији, била је најважнија вест на планети и на тренутак је засенила и епске протесте у Француској.
Сабрина Менг Венџоу, којој сада прети казна затвора од преко тридесет година, ухапшена је по америчком захтеву за изручење, због оптужби за недозвољено пословање с Ираном. Наводни кинески извоз, чак и реекспорт америчких високих технологија у Иран, једно је од оптужних упоришта Беле куће у Трамповом трговинском обрачуну с Пекингом.

РЕАКЦИЈЕ Према извештајима азијских медија, Сабрина Менг Венџоу поседовала је чак седам пасоша, од којих су четири, опет наводно, била издата у матичном делу Кине, а три у Хонгконгу. Одмах по хапшењу саопштено је да прописи Специјалног кинеског аутономног региона Хонгконг налажу да држављанин тог дела Кине може да поседује само један пасош. Ова забуна је објашњена чињеницом да свако задржава стари пасош са поништеним страницама, због виза, а да може да користи и нови, иако то не објашњава до краја њено поседовање чак три пасоша издата у Хонгконгу.
Кина је врло оштро реаговала на ово хапшење. Званични Пекинг у суботу је канадском амбасадору уручио протест у којем је одређивање притвора Сабрини Менг Џоу названо незахвалним и лошим.
Заменик кинеског министра спољних послова Ли Јученг агенцији „Синхуа“ је рекао да хапшење ћерке оснивача „Хуавеја“ представља озбиљно кршење права и интереса кинеских грађана. Амбасадору Џоуну Мекалуму рекао је да Отава одмах треба да пусти на слободу Сабрину Менг Венџоу или ће се, у противном, суочити са озбиљним последицама за које ће сама бити одговорна.
Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је тим поводом да политика ни на један начин није уплетена у ово хапшење. „Хуавеј“ је прошлог петка уздржано саопштио да прати ситуацију, изражавајући наду да ће канадски и амерички правни системи доћи до исправних закључака.

[restrict]

ПОСЛЕДИЦЕ Процес изручења Сабрине Менг Венџоу могао би да потраје месецима, чак и годинама. Кршење закона, због којег се тражи екстрадиција, мора да буде у Канади оквалификовано као кривично дело. О томе коначну реч даје канадско правосуђе.
Хапшење Сабрине Менг Венџоу догодио се на дан када су у Буенос Ајресу, на самиту Г20, Доналд Трамп и Си Ђинпинг изразили приврженост некој врсти примирја у трговинском рату. Сходно томе, постављено је питање да ли је хапшење ћерке Жена Џенгфеја, оснивача „Хуавеја“ и бившег инжењера кинеске војске, само амерички потез у трговинском рату који злоупотребљава међународни правни систем?
У Токију су хапшење врло озбиљно схватили, па су у понедељак донели одлуку да из властитих јавних набавки експресно искључе компоненте кинеских компанија „Хуавеј технолоџис“ и ЗТЕ.
Одлука је образложена забринутошћу због наводног угрожавање безбедности. Јапанске службе које се брину за безбедност у сајбер простору подржале су план, али, како преносе медији у Азији, нису отворено именовале компаније од којих опасност долази. Очигледно су узеле у обзир могући утицај таквог става на односе Токија са Пекингом који је, према неким тумачењима, показивао знаке напретка последњих месеци.
У ствари, Јапан се одлуком од понедељка само придружио осталим савезницима САД у региону Тихог океана, Аустралији и Новом Зеланду, који су, следећи одлуку Вашингтона из августа ове године, блокирали сваку могућност да „Хуавеј“ учествује у подизању и успостављању тамошњих мобилних мрежа пете генерације. Велика Британија и Канада увелико разматрају такву могућност и процењују безбедносне ризике.
Статистички подаци говоре да је „Хуавеј“ у Јапану лане имао око 13 одсто удела на тржишту телекомуникационе опреме. Поређења ради, јапанске компаније Ен-И-Си (NEC) и „Фуџицу“ 2017. године оствариле су тржишни удео од 18 посто. Уз то, мобилни уређаји компаније „Хуавеј“, попут паметних телефона и таблета, широко су распрострањени у Јапану.
Тадашњу одлуку аустралијске владе „Хуавеј“ је окарактерисао као политички мотивисану. Ова одлука, према кинеској компанији, није била резултат чињеничног, отвореног и правичног процеса доношења одлука. Али „Хуавеј“ се прошле недеље сагласио са британским захтевима у вези с решавањем наводних обавештајно-безбедносних ризика када је уградња опреме компаније „Хуавеј“ у питању. Према писању „Фајненшел тајмса“ од прошлог петка, „Хуавеј“ се на овај потез одлучио зато што жели да учествује у успостављању и ширењу британских мобилних мрежа пете генерације.
Према писању азијских медија, БТ групација је саопштила да компанија „Хуавеј“ неће бити добављач телекомуникационе опреме и уређаја. БТ групација послује са водећим британским оператером мобилне телефоније. Према неким информацијама, чак је започето и уклањање „Хуавејевих“ компоненти из мобилних мрежа четврте генерације, што је уследило након упозорења британских служби безбедности (конкретно, поменут је МИ6).
Па ипак, како преноси лист „Саут Чајна морнинг пост“, ствари за „Хуавеј“ нису тако црне. Компаније је прошле недеље потписала уговор са „Алтице“, водећим мобилним оператером у Португалији. Уговор се односи на надградњу водеће мреже у тој земљи ка мрежним услугама пете генерације. Уговор у Португалији значи да су тренутно у Европи 15, на Блиском истоку пет, а у Азији три мобилне мреже пете генерације успостављене опремом компаније „Хуавеј“.

ЗА ШТА ЈЕ ОПТУЖЕНА МЕНГ ВЕНЏОУ? На саслушању, одржаном у петак у пред Врховним судом Британске Колумбије, Сабрина Менг Венџоу се појавила у судници изграђеној за суђење организаторима напада на авион „Ер Индије“ 1985. године на линији Торонто – Њу Делхи. Била је окружена непробојним стаклом, а представници компаније њеног оца резервисали су двадесет места.
Према наводима оптужбе, „Хуавеј“ је од 2009. до 2014. пословао с Ираном посредством своје незваничне подружнице „Скајком“ (Skycom). Године 2013. Сабрина Менг Венџоу је банкама, које су приметиле да „Скајком“ послује са Ираном, лично изнела информацију да су компанија њеног оца и „Скајком“ раздвојена предузећа.
Суд у Њујорку издао је налог за њено хапшење 27. августа, сматрајући да је посреди превара и да су „Хуавеј“ и „Скајком“ и те како спрегнути. Суд у Њујорку је према учесницима поступка пролог месеца знао да ће Сабрина Менг Венџоу путовати из Хонгконга за Мексико. Суд у Канади је пристао да изда налог за хапшење 30. новембра, а Сабрина Менг Венџоу је ухапшена на аеродрому 1. децембра.
Адвокати одбране истичу да наводно кршење санкција против Ирана од стране Сабрине Менг Венџопу и „Хуавеја“ не представљају кршење закона у Канади.
Сабрина Менг Венџоу признала је да је „Хуавеј“ некада заиста био власник „Скајкома“, да је она чак седела у управи те компаније, али да је она продата 2009. године.

ИМПЕРИЈА ЖЕН ЏЕНГФЕЈА Иако поседује империју која вреди више милијарди долара, оснивач „Хуавеја“ познат је као кинески пандан онога што је Стив Џобс био у „Еплу“ или онога што је Бил Гејтс у „Мајкрософту“ (уз „Вирџин“ и Ричарда Бренсона).
О њему се релативно мало зна. У кинеској јавности познати су његови снимци на којима се види како, упркос богатству, користи услуге јавног превоза.
На Западу његова прошлост инжењера Кинеске народноослободилачке војске и везе које (би могао да) има са кинеском владом буде прилично ужасавање.
Сабрина Менг Венџао добила је, или усвојила, девојачко презиме своје мајке, прве жене Жена Џенгфеја. Неки аналитичари сматрају да је то учињено како на себе и свој рад не би скретала пажњу. Њена животна прича је типична за припаднике „фуердаја“, прве генерације скоројевића. Емигрирала је у Канаду, где су она и њен садашњи муж одмах купили две виле вредне више милиона долара.
Пре девет година се технички вратила у Кину, али су делови њене породице остали у Канади. У тренутку хапшења поседовала је канадско здравствено осигурање и личну карту издату од стране органа Британске Колумбије.
Из првог брака има два сина, од којих један живи са оцем у Хонгконгу, док је место где живи и ради њен старији син, компјутерски инжењер који има двадесет година, засад непознато.
У сваком случају Жен Џенгфеј, који данас има 75 години живота, некада је сматрао да ниједно од његове деце неће заузимати високе позиције у компанији, али се на крају то ипак није догодило, јер је водећу позицију у финансијском одељењу заузела Сабрина Менг Венџао.
Женов син Менг Пинг такође је запослен у компанији, док Анабела Јао (21), млађа ћерка, студира рачунарске науке на Харварду. Она је такође узела девојачко презиме своје мајке, друге Женове супруге.
Жен је прошлог месеца начинио изузетак и појавио се у јавности уз млађу ћерку на свечаности посвећеној девојкама које припадају глобалној елити.
Месец дана касније његова старија ћерка и компанија суочиле су се с глобалним изазовом, с тим што би Сабрина Менг Венџао могла да постане колатерална штета, а компанија њеног оца мета у трговинском рату.

Наногица за Сабрину

Суд у Ванкуверу у уторак је одлучио да Сабрина Менг Венџоу, уз полагање кауције од десет милиона канадских долара, буде премештена у кућни притвор уз употребу наногице. Сабрина и њен супруг Љу Сјаоцунг (Liu Xiaozong) поседују две виле у Ванкуверу. Истога дана Доналд Трамп је изјавио да ће, aко то буде неопходно („уколико ће то помоћи да се обезбеди трговински договор са Пекингом”) у случају Сабрине Менг Венџоу, интервенисати код америчког министарства правде.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *