Драма људске неостварености

Седам деценија Југословенског драмског и премијера Чеховљеве драме

За ново извођење комада Ујка Вања редитељ Егон Савин, који овом премијером обележава 40 година свог уметничког делања, знатно је скратио текст и време догађања померио у шездесете године прошлог века

Свој јубилеј Југословенско драмско позориште наставља да обележава извођењем Чеховљеве драме Ујка Вања, која је у том театру, у режији Бојана Ступице, изведена пре седам деценија, 6. априла 1948, као друга премијера. За ново извођење редитељ Егон Савин, који овом премијером обележава 40 година свог уметничког делања, знатно је скратио текст и време догађања померио у шездесете године прошлог века.
Подсетимо се укратко радње: Ујка Вања и његова вредна, тиха и скромна нећака Соња читав живот су мукотрпно радили и одржавали сеоско имање што је омогућило лагодан живот Соњином оцу, професору Серебрјакову и његовој новој, младој жени Јелени Андрејевној. Њихов долазак на имање у намери да се оно прода донекле ће променити односе у устаљеном начину живота домаћина. Вања ће доћи до сазнања како је њихов дотадашњи идол, „познати научник“ Серебрјаков у ствари неталентована и лажна величина на коју су бесмислено потрошили своје животе. Тај Вањин окаснели бунт пратиће његова закаснела „љубав живота“ према професоровој жени у коју се заљубио и његов најбољи пријатељ, лекар Астров, потајна Соњина симпатија… Драмска радња заправо се збива на унутарњој равни: ликови мењају свој однос према животу, губећи наду и надахнуће. Ликови се у Ујка Вањи храбро обрачунавају са својим илузијама, али ипак остају губитници. Целокупна енергија драмских сукоба утрошена је на стицање свести о властитој немоћи. Тај парадокс ствара ефекат утехе и комике и потврђује утисак иронично-меланхоличнога тона као константе Чеховљевих драма.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Антон Павлович Чехов
УЈКА ВАЊА
АДАПТАЦИЈА, РЕЖИЈА И СЦЕНОГРАФИЈА Егон Савин
КОСТИМОГРАФИЈА Јелена Стокућа
ПОЗОРИШТЕ Југословенско драмско позориште – Сцена „Љуба Тадић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *