Почетна / Регион / Дојава из Србије

Дојава из Србије

Како је анонимно писмо објављено у београдском дневнику „Данас“ утицало на избор градоначелника Копра у Словенији, и да ли је Бориса Поповића реизбора стајао благонаклон однос према СПЦ

Неистина не може бити изговор за ометање слободе говора, то је тврдња коју је пре тридесетак година записао један од судија америчког Врховног суда у издвојеном мишљењу, незадовољан што су остале судије одлучиле другачије. Свет су последњих година преплавиле лажне вести, а новитет на нашим просторима је случај Бориса Поповића, кога је са места градоначелника Копра одувало анонимно писмо послано из Словеније а објављено у београдском листу „Данас“.

СРБИЈА–КОПАР Непроверене тврдње из „словеначке анонимке“, објављене у новинама „Данас“, потом су се као бумеранг „вратиле“ у словеначки медијски простор и заинтригирале тамошњу јавност зато што се све догађало у јеку кампање за локалне изборе, одржане у другој половини новембра. Пребројавање гласова је такође имало све елементе драме која није добила епилог ни после заседања изборне комисије, прошлог четвртка.
Укратко, дојучерашњи градоначелник Поповић, коме су анкете уочи избора давале највише шанси да освоји нови мандат – напрасно је изгубио, поражен од ривала са свега седам (7) гласова разлике.
Тако се у пракси потврдила фраза да „грађани немају право на истину, већ право на потрагу за истином“. У случају копарске гласачке базе, та потрага је била отежана чињеницом да је медијски напад на (тадашњег) градоначелника Копра објављен у Србији, и то анонимно, а одатле се као јека, тачније као „проверена информација“ вратио у Словенију, где је послужио за минирање Поповићевих шанси за о(п)станак на месту првог човека највећег града на Словеначком приморју.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *