АВГАНИСТАН У НОВОЈ „ВЕЛИКОЈ ИГРИ“

Авганистан одавно има (не)славну репутацију „гробља империја“, али и „геополитичког кључа Евроазије“, „срца“ Централне Азије, „најопаснијег места на свету“ и највећег „извозника избеглица и азиланата“. Када се, на пример, спомене име ове државе у западним земљама, јавно мњење помисли на рат, тероризам и трговину наркотицима, при чему се не размишља зашто је ова држава постала простор бесконачних ратова

Авганистан тренутно представља претњу за безбедност многих држава, посебно из региона. Први разлог је што се између 90 и 92 посто најјачег наркотика производи се у овој земљи. Према подацима УН, од времена доласка НАТО-а у Авганистан производња мака повећана је десет пута, а хероина два и по пута. Поред тога ова држава је избила на друго место у свету (први је Мароко) по производњи марихуане и хашиша. Истовремено у авганистанским складиштима чува се више тона чистог хероина.
Други разлог је раст и развој тероризма и терористичких групација са агресивним тоталитаристичким идеологијама преко којих се извози нестабилност у друге државе и због појаве америчких и НАТО војних база на територији Авганистана које постају додатна претња за мир и стабилност држава око Авганистана.
Авганистан је у геополитичком смислу важан, јер ко контролише овај простор има утицај на политику свих држава у окружењу. Такође, Авганистан је раскрсница копнених трговачких путева. Територија ове државе је огромна и заузима простор данашње Француске, Белгије, Холандије и Данске заједно. Држава је богата гасом, нафтом, угљем и бројним другим рудама укључујући злато, иако је економски једна од најсиромашнијих и политички најнестабилнијих држава на свету.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *