Почетна / Интервју / АЛЕКСАНД АР ДУГИН – Цена мира не сме да буде издаја

АЛЕКСАНД АР ДУГИН – Цена мира не сме да буде издаја

Када озбиљно прихватимо могућност рата, ми се, у Русији, с пуном одговорношћу трудимо да га избегнемо. Али цена мира никад не би требало да буде издаја. То је и завет краља Лазара. Путин је само упозорио Запад да ће се Руси борити до смрти уколико Запад покуша да нас изазове. Тако је увек било у нашој историји. И то ће се поновити ако је неопходно

Александар Дугин (1962), руски мислилац, езотерик, политиколог, геополитичар, идеолог неоевроазијства, аутор је низа књига из веома различитих области, које су превођене на светске језике. Дугин је све утицајнији и на Западу. Његови коментари се преносе и проучавају с дужном пажњом. Дугин је мислилац који интригира, и противнике и опоненте, све оне који се с њим не слажу или га оспоравају.
Повод за овај разговор је претња ратом у Украјини и на Косову, као и нагло продубљивање кризе унутар Европске уније и у самим Сједињеним Америчким Државама. Да ли је сада могуће отварање трећег фронта, оног на Балкану, поред два већ постојећа – украјинског и сиријског? Налази ли се Европа на рубу грађанског рата? Да ли је, најзад, могућ и реалан сценарио нуклеарног конфликта војних суперсила, трећег светског рата, у коме не би било ни победника ни поражених, о чему је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин?
После низа провокација,Украјина је прогласила ратно стање. Нападнута је поново и Доњецка Народна Република, у Азовском мору је дошло је до сукоба украјинске војске с руским снагама… Да ли је могућ рат Русије и Украјине и ко такав рат заправо прижељкује и планира?
Русија није заинтересована за рат. Мислим да је садашњу ескалацију у потпуности покренуо Порошенко, који жели да некако побољша свој имиџ пред предстојеће изборе. Његов рејтинг је веома низак. Зато покушава да уведе ратне законе, како би радикализовао ситуацију. Мислим да Трамп не би подржао Порошенка, али су неки кругови на Западу, који покушавају да наставе антируску стратегију, обећали Порошенку одређену помоћ. Сигурно је да ће било какав стварни сукоб с Русијом коштати Украјину нових територија, али Порошенка и његове господаре на Западу за то није брига. Ако успеју да још више дискредитују Русију, они ће лако жртвовати друге делове Украјине. Сакашвили је платио деловима Грузије. Порошенко то може учинити и са осталим деловима Источне Украјине. Али започињање стварног рата може сачувати његову власт. Русија ће покушати да то избегне по сваку цену.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *