Почетна / Свет / Застрашивање Русије

Застрашивање Русије

Емануел Макрон је затражио формирање ЕУ армије, али је бурна реакција Доналда Трампа показала да ће Европљанима бити потребно много више храбрости и јединства да се отарасе америчке „заштите“

Ситуација у Европи почиње да подсећа на предратну. Неки би додали да су ратне операције већ започеле, али да се супротстављене стране још увек не сукобљавају директно. С једне стране, то је локални конфликт на „линији додира“ НАТО-а и Русије у Донбасу, а с друге, све чешћи и већи војни маневри – готово на самој граници Русије. Ни Москва више не остаје дужна. Њен државни врх и Генералштаб, осим што последњих година улажу огромна средства и развијају најсавременије борбене системе, предузимају и озбиљне припреме за рат против НАТО-а. Више то нико и не скрива – ни на Западу, ни на Истоку. И недавно упозорење кинеског председника Си Ђинпинга својим војницима – да морају да буду спремни за оружани сукоб – такође сведочи да су се светске прилике озбиљно заоштриле.
Разлози за то могу бити различити, зависи од угла посматрања. Западни аналитичари, поборници либералне демократије и адвокати америчког „просветљеног хегемонизма“, рекли би да су разлози за милитаризацију Европе и припрему јавног мњења за сукоб – руска агресија у Украјини, планови Москве за стварање „православне империје“ и удар на западне вредности. Другим речима, пошто Русија „планира“ агресију на Европу, САД и савезници морају то да спрече размештањем „демократских снага“, односно војних потенцијала. Или једноставније: пошто „знамо“ за агресивне руске планове, учинићемо оно за шта оптужујемо Москву да о томе размишља – окупираћемо исток Европе и донети слободу, демократију и благостање. Све то лепо звучи, изречено језиком НАТО пропаганде.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *