Зашто шехер страхује?

Како је Сарајево дочекало најаву Милорада Додика да ће место саветника понудити Емиру Кустурици, „заблуделом сину“ најбројнијег народа БиХ

Већ најава Милорада Додика да ће саветнички посао у Председништву БиХ поверити добром пријатељу и познаваоцу овдашњег менталитета Емиру Кустурици, изазвала је очекиване негативне реакције оних који у бошњачком делу Босне и Херцеговине славног режисера рођеног у Сарајеву доживљавају као „националног издајника који се продао Србима“.

ДУХ ЈЕ ПУШТЕН ИЗ БОЦЕ Иако су многи били скептични према могућности да ће се Куста, користећи статус службеног лица, макар накратко вратити у према њему непријатељски расположени родни град, дух је, једноставно, био пуштен из боце, а „браниоци Сарајева“ и „бошњачке истине“ почели су да одапињу „отровне стрелице“ према физички далеком, али у сваком другом погледу и даље блиском „заблуделом сину“ најбројнијег народа Босне и Херцеговине.
Као илустрацију односа који добар део бошњачког Сарајева (и БиХ) има према бившем суграђанину можемо навести неке коментаре пратилаца сајта klix.ba на вест да ће Кустурица бити будући Додиков саветник. Угледном уметнику је поручено да „нема право да носи име Емир јер се посрбио, оженио Влахињом и дао деци српска имена, па зато треба да носи погрдно име Немања“, те објашњено да „није Србин и Словен него Влах (као и сви Срби из БиХ – К. Б.), које су Срби два века убеђивали да припадају њиховом народу како би се проширили на Босну“. Било је додуше – ако их тако можемо назвати – и умеренијих тонова па је тако један коментатор саопштио „посрбици, који у шехер сме само са дипломатским документима, да нема чега да се боји јер га у овом граду може, и то у мало вероватном случају, само неко пљунути“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *