Вучић: Победа мале, пркосне Србије над моћнима

Председник Александар Вучић поручио је да је одбијање уласка Косова у Интерпол победа мале, пркосне и поносне земље која говори да је Србија оснажила своју позицију, али да због тога не смемо да будемо еуфорични.

„Србија није земља коју је лако победити, понизити и прегазити“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду и захвалио свим земљама које су гласале против и биле уздржане. Он је рекао да је ово успех, али да Србија не сме своју будућност да заснива на пркосу и инату, већ на рационалном приступу.

„Србија мора да жели компромис и да разуме какви су односу у свету, да размишља о свом економском напретку и која не сме ову прилику да користи ни да понижава ни да ниподаштава приштинску страну, ни све оне који су из петних жила покушавали да помогну приштинску страну“, рекао је Вучић.

Он је навео да смо били умерени оптимисти и надали смо се добром резултату, а да је резултат о пријему такозваног Косова за Србију веома добар, што говори какво је расположење у свету.

„Поносан сам на борбу Србије, мале земље без много новца и моћи у свету, која је успела да се избори против најмоћнијих сила света и да покаже колико је вредно чувати свој интегритет и независност“, рекао је Вучић.

„Ми смо били умерени оптимисти и надали смо се добром резултату. Резултат за гласање о пријему такозваног Косова у Интерпол за Србију је веома добар. Ако погледате у првом кругу гласања они чак нису добили ни већину гласова. Већина земаља није гласала, а не да су били близу две трећине“, казао је Вучић на ванредној конференцији за штампу.

То, како је истакао, говори да је Србија оснажила своју позицију, са једне стране, а са друге не смемо да будемо еуфорични.

„Ово је успех једне мале земље, пркосне и поносне, али и земље која своју будућност не сме да заснива на пркосу и инату, већ на рационалном приступу, која мора да жели компромис и разуме какви су односи у свету, која мора да размишља о свом економском напретку и не сме ову прилику да искористи да понижава или ниподаштава приштинску страну, ни све оне који су покушали из петних жила да помогну Приштини“, казао је он.

Вучић је рекао да је поносан што је тако мала земља, без много новца, моћи у свету успела да се избори против најмоћнијих сила света и покаже колико је вредно чувати своју слободу, интегритет, независност.

Захвалио је онима који су се уздржавали додајући да је било најразвијенијих земаља које су се по први пут уздржале, које су разумеле позицију Београда, као и захвалио онима који су били под великим притиском.

Вучић је указао да је 76 земаља у првом кругу гласало за Косово, и да ћемо са свим тим земљама наставити да радимо.

„Нећемо да развијамо непријатељство, градићемо пријатељство да покажемо колико нам је стало до компромисног решења са Албанцима, да покажемо да Србија није земља коју је лако унизити, победити и прегазити. Верујем да ћемо са ти земљама имати још боље односе. Пријатељство и подршку земаља које су помогле нећемо никада заборавити“, нагласио је он.

„Само једна земља за коју смо рачунали да ће бити уздржана гласала је за пријем. Све остало је било у оквиру наших рачуница, чак један боље. Надали смо се да ће Парагвај бити уздржан и обавили смо разговоре са парагвајским руководством, али гласали су против нас“, додао је он.

Вучић је честитао министрима Дачићу и Стефановићу, тиму из Дубаија је „махнуо“, а поменуо је и министра одбране Александра Вулина и Ану Брнабић, који су се борили по овом питању.

„Колико год се смејали ови који су говорили да је изгубљена битка, рачунајући на њихов период када су све губили. Данас Србија само побеђује. Не бих да подсећам народ на њихово тражење мишљења од Међународног суда правде, а како смо ми прошли пред Интерполом, ЕНТСО-е, и другим организацијама“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је Србија успела да сачува свој образ, и да све што не би био компромис у будућности, што би било какво прављење проблема представљало би само контраударац.

„Честитам људима, данас нека се радују, ми нашу економију морамо да развијамо, да молимо Приштину да укине тарифе и таксе, да молимо ЕУ врши притисак на Приштину да се понашају пристојно и поштују ЦЕФТА и све норме“, нагласио је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *