ТАЈНЕ ВИНДЗОРСКОГ ДВОРА

О борби око енглеске круне

Последњег дана октобра 2018. британски лист „Дејли мирор“ саопштио је да краљица Велике Британије Елизабета II планира да за три године преда власт свом старијем сину принцу Чарлсу. Лист је информацију засновао на два извора: инсајдера из краљевског окружења и тзв. померања краљичиног особља

Британска краљица намерава да престане да ради када напуни 95 година, при чему ће син постати регент. Лист наводи да краљица и принц Чарлс имају поверљиве састанке, те да Чарлс добија копије свих докумената на којима је радила његова мајка. Елизабета намерава да спречи борбу око престола и опструкцију државних институција у случају њене смрти или болести.
Да је британска краљица заиста одлучила да лагано предаје власт сину говори и податак да је у свој омиљени дворац Виндзор из лондонске Бакингемске палате преместила два најважнија члана свог особља – асистенткињу и пажа – а очекује се да ће истим путем ускоро кренути још неки чланови краљичине пратње.
Аналитичари верују „Дејли мирору“, јер (краљевски) новинар из овог листа Роберт Џобсон припрема књигу „Чарлс у 70: Размишљања, наде и снови“, која треба да се појави као најава преузимања трона.
ПОДЕЉЕНА ЕЛИТА Ипак, политичка елита Британије је подељена, као и краљевска породица и краљевско окружење.
Позната је тврдња да британска краљица заправо не влада, што није тачно. Британски монарх има реалну власт по бројним питањима. Међутим, најзначајнији је тајни (невидљиви) утицај, не само на територији Уједињеног Краљевства и британске заједнице већ и у бившим британским колонијама, САД, што круну чини посебно моћном. Управо због тога многи желе да утичу на Елизабету II, да се нађу у њеном окружењу, а то су по правилу моћни, утицајни и богати људи чија снага није само јавна и видљива.
Недавно су се појавиле тврдње да Елизабета намерава да објави да је наследник престола не син Чарлс већ унук Вилијам. Последњих година британски таблоиди тврде да је краљица „сита скандала које приређују Чарлс и његова супруга Камила Паркер Боулз“, те да намерава да трон преда унуку. Међутим, прошле године Елизабета II је неочекивано променила одлуку и, ако је веровати таблоидима, одредила да ће јој наследник бити принц Чарлс. Медији тврде да ће одлука краљице бити штампана и у књизи коју приређује поменути новинар Роберт Џобсон.
Разлог промене краљичиног става, тврде неки британски медији, јесте у томе што се Вилијам превише зближио с финансијским магнатима из лондонског Ситија. Још 2005. Вилијам је стажирао у лондонским банкама, при чему је највише времена провео на пракси у великој британској банци ХСБЦ, иако је боравио и у банкама „Мерил Линч“, „Џеј Пи Морган“, „Ротшилд“ и др.
Важни акционари у банци ХСБЦ (с правом учешћа у избору савета директора) јесу велики амерички инвестициони фондови „Блек рок“ и „Вангард“. Они подржавају глобалну политику Америчких федералних резерви, које често воде политику супротну од курса владе Велике Британије и краљице. Ово је најважнији разлог да краљица промени одлуку, јер унук „није оправдао бакина очекивања“. Међутим, интереси финансијског лобија, чији је члан постао Вилијам и на кога рачунају, нису нестали, те је покренута жестока, веома прљава борба око британског престола, а жртве у буквалном смислу постају људи из најближег окружење краљице Елизабете II.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *