Сорошев универзитет у спирали неистина

Мађарски премијер Виктор Орбан није прихватио сугестију америчког Стејт департмента да занемари законе сопствене земље и прогледа кроз прсте финансијеру Џорџу Сорошу

Осамнаестомесечно политичко-правно надгорњавање Џорџа (Ђерђа) Сороша и мађарске владе коначно је добило епилог. Премијер Виктор Орбан је 9. новембра одбио да потпише документ Сорошевог универзитета који је требало да докаже да је његов Централноевропски универзитет (ЦЕУ) испунио све потребне услове за наставак свог рада у Мађарској.

СЕОБА У БЕЧ Због ове одлуке ЦЕУ ће од школске 2019/2020. године постдипломце уписивати у Бечу (где ће се из Будимпеште преселити), а знак питања је да ли ће то исто учинити и са будућим високошколцима на основним студијама из Мађарске и ЕУ држава (иако му је Влада Мађарске по том основу акредитацију продужила за наредних пет година).
Да се укратко подсетимо хронологије овог случаја.
Контролом рада иностраних установа и универзитета у Мађарској (најсвеобухватнијој од 1993) комисија Министарства просвете те земље установила је драстично кршење националних закона. Провера (обавља се сваких пет година), урађена од 5. јануара 2017. до 30. марта те године, показала је да су од 28 високошколских институција (од којих су 16 универзитети) – чак 27 – „вештачки“. Само једна инострана установа испуњавала је комплетну правну регулативу Мађарске да би у њој могла деловати на просветном, научном и технолошко-развојном пољу.

[restrict] ПРОМЕНА ЗАКОНА То је био аларм влади премијера Виктора Орбана да 4. априла 2017. по убрзаном поступку (расправа и гласање одржани су истог дана) промени Закон о раду иностраних високих школа и универзитета у Мађарској.
Законском променом предвиђено је да убудуће свака инострана високошколска установа (која издаје дипломе) у Мађарској може да ради само ако постоји међудржавни уговор са матичном државом о принципијелној подршци њеном функционисању. Рок за потписивање споразума био је шест месеци од објављивања новог мађарског закона, а институција која не буде испунила услове из новог закона већ од 1. јануара 2018. није могла да уписује студенте.
Даљи услов био је тај да студент, поред високошколске обуке у Мађарској, наставну обуку мора да има и у држави у којој се налази седиште дотичног факултета (или универзитета). Само у том случају установа може да издаје две дипломе, дакле мађарску и диплому из матичне земље у којој има и кампус и акредитацију (а не само акредитацију). Ту је још један нови услов – посебна радна дозвола за гостујуће професоре који нису из земаља ЕУ.

ПРОТЕСТ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА И ОРБАНОВ ОДГОВОР Једина од 28 контролисаних институција која се жестоко огласила био је универзитет Џорџа Сороша – ЦЕУ – из Будимпеште. Његов председник-ректор Мајкл Игњатијев рекао је да је нови закон крајње дискриминативан, да директно напада ЦЕУ, штети академским слободама у целој Европи, а посебно односима Будимпеште и Вашингтона. И Марк Тонер, портпарол Стејт департмента, изразио је велику забринутост САД због промене закона којим су иностраним факултетима и универзитетима уведени нови, циљани и крајње оптерећујући прописи. „Промене ће значајно угрозити функционисање и независност Централноевропског универзитета, а због врло кратких рокова, које је готово немогуће испунити, може доћи и до затварања ЦЕУ у Будимпешти“, резигнирано је изјавио Тонер, разочаран што је мађарски премијер Виктор Орбан игнорисао врло оштру поруку Вашингтона да се, због будућности америчко-мађарских односа, „клони сваког законодавног корака који би угрозио делатност ЦЕУ у његовој земљи“.
Премијер Орбан тада је поручио Вашингтону да „у Мађарској ни милијардери нису изнад закона“ и да је „превара – превара, било ко да је почини“, јасно алудирајући на ЦЕУ Џорџа Сороша. Орбан је још додао да са ЦЕУ неће преговарати јер то „још није америчка влада“. „Будућност Сорошевог универзитета у Мађарској искључиво зависи од потписивања међудржавног билатералног уговора САД и Мађарске о принципијелној подршци Вашингтона његовом функционисању. Након парафирања на ред долази испуњавање једне по једне тачке. А до уговора пут може бити дужи и(ли) краћи. Можда га и не буде! Пречице нема. Зависи од преговора и договора две владе“, подвукао је тада Орбан.

СОРОШЕВИ ТРИКОВИ Шта се од тада десило?
Једина од 28 контролисаних установа која није испунила услов да се у року шест месеци од ступања на снагу новог мађарског закона потпише међудржавни уговор матичне државе (САД) са оном у којој обавља своју васпитно-образовну делатност (Мађарска) о принципијелној подршци њеном функционисању – био је Централноевропски универзитет!
Влада Мађарске је Сорошевом ЦЕУ чак три пута продужавала рок за испуњење критеријума, али Вашингтон се није огласио. Зашто? Из једног јединог разлога – ЦЕУ уопште нема седиште у САД, и у тој држави не обавља високошколску активност.
ЦЕУ је два нова „продужетка“ за регулисање свог статуса у Мађарској искључиво користио за нове трикове. У првом кварталу 2018. године ЦЕУ је са Бард колеџом у држави Њујорк потписао уговор о покретању студија међународних односа, „прикривка“ је и програм размене студената пошто он не спада у високошколску делатност а уз то не реализује га матични универзитет – јер га у САД и нема – већ Средњоевропски универзитет у Будимпешти…

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *