Сорошев универзитет у спирали неистина

Мађарски премијер Виктор Орбан није прихватио сугестију америчког Стејт департмента да занемари законе сопствене земље и прогледа кроз прсте финансијеру Џорџу Сорошу

Осамнаестомесечно политичко-правно надгорњавање Џорџа (Ђерђа) Сороша и мађарске владе коначно је добило епилог. Премијер Виктор Орбан је 9. новембра одбио да потпише документ Сорошевог универзитета који је требало да докаже да је његов Централноевропски универзитет (ЦЕУ) испунио све потребне услове за наставак свог рада у Мађарској.

СЕОБА У БЕЧ Због ове одлуке ЦЕУ ће од школске 2019/2020. године постдипломце уписивати у Бечу (где ће се из Будимпеште преселити), а знак питања је да ли ће то исто учинити и са будућим високошколцима на основним студијама из Мађарске и ЕУ држава (иако му је Влада Мађарске по том основу акредитацију продужила за наредних пет година).
Да се укратко подсетимо хронологије овог случаја.
Контролом рада иностраних установа и универзитета у Мађарској (најсвеобухватнијој од 1993) комисија Министарства просвете те земље установила је драстично кршење националних закона. Провера (обавља се сваких пет година), урађена од 5. јануара 2017. до 30. марта те године, показала је да су од 28 високошколских институција (од којих су 16 универзитети) – чак 27 – „вештачки“. Само једна инострана установа испуњавала је комплетну правну регулативу Мађарске да би у њој могла деловати на просветном, научном и технолошко-развојном пољу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *